Türk Hekimlerinin Yöntemi Dünya Literatüründe Yer Buldu!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat, Covid-19 hastalarına uyguladığı ilaç tedavisi ile ilgili yayınladığı makale ile dünya lliteratürüne girdi.

15.10.2021-16:56 - (Son Güncelleme: 15.10.2021-17:24)

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Acat'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığını ağır geçiren kişilerde uyguladıkları tedavi yöntemine ilişkin çalışması, uluslararası dergide yayınlandı.

Doç. Dr. Murat Acat, Kovid-19 geçirmiş olan kişilerin büyük çoğunluğunun Kovid-19’u ayakta geçirdiğini geriye kalan kişilerinse uzun bir süre oksijen tedavisine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Acat açıklamasının devamında koronavirüs hastalığında üçüncü haftadan sonra halen daha oksijen tedavisine ihtiyaç duyan hastalara karşı, akciğer hastalarına uygulanan ilacı kullandıklarını bu ilacın işe yarayıp yaramayacağı ile ilgili teorik bazda yayınlar olduğunu aktardı.


YAKLAŞIK 40 HASTAYA UYGULANDI!

Şimdiye dek yaklaşık 40'a yakın hastaya bu ilacın uygulandığını dile getiren Acat, "13 hastamızın verilerini, ağır bir şekilde Kovid-19 geçirip evine oksijen makinesiyle gönderdiğimiz ağır hastaların 2 ay sonraki bulgularıyla karşılaştırdık. Antifibrotik (akciğerlerde sertleşmenin ilerlemesini engelleyen) dediğimiz ilacı kullanan Kovid-19 hastalarının diğer gruba göre daha fazla iyileştiğini, solunum fonksiyon testinde ve akciğer tomografisinde daha fazla iyileşme olduğunu tespit ettik." dedi.

Tespitlerine İngiltere'de uluslararası yayın yapan dergide yer verildiğini ifade eden Acat, "Uluslararası SCI (Science Citation Index-temel bilimler alanındaki bilimsel dergileri kapsayan dizin) bir dergide yayın oldu. Yapmış olduğumuz çalışmamız dünya literatüründe Kovid hastalarında ilk diyebilirim." diye aktardı.

Göğüs hastalıkları uzmanı Pınar Yıldız Gülhan, radyoloji uzmanı Serkan Öner, tıbbi biyolog Muhammed Kamil Turan’ın yer aldığı çalışmaya, Uluslararası Klinik Uygulama dergisinde (International Journal of Clinical Practice) yer verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal