Tırnakta beyaz lekeler neden olur, hangi hastalığın habercisi? Lökoniki böbrek yetmezliğinin habercisi

Tırnaklarda oluşan bazı lekelenmeler ve çizgiler genellikle dikkate almadığımız bir durumdur. Zaman zaman oluşabilen lekelenmeler genel olarak herkeste oluşabilir. Ancak bu lekelenmeler ve oluşan çizgiler hiç geçmiyorsa ve sık sık çıkmaya başladıysa dikkate almalıyız; ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

28.03.2020-11:00 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-15:47)

Herkeste farklı şekillerde meydana gelen lekelenmeler bazen nokta şeklinde bazen de çizgiler halinde meydana gelebilir. Vitamin eksikliğinden kaynaklı olduğu düşünülen tırnak beyazlanmaları ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Tırnaklarda oluşan bu beyaz lekeler ve çizgiler kalsiyum veya kansızlık eksikliğinden kaynaklı oluşuyor olabilir. Sürekli olarak oluşmaya başladıysa bu lekelerin nedenlerini sizler için araştırdık...

Lökoniki adı verilen beyaz lekelenmeler sadece tırnakta değil parmaklarda da görülebilir. Birçok kişinin karşılaştığı bu durumun en büyük nedeni tırnak yatağının zarar görmesidir. Tırnağı bir yere çarpmak, sert bir zemine vurmak tırnakta beyaz çizgilere neden olabilir.

Basit nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan tırnak beyazlaması bazen vücudun alarm vermesi sonucu oluşan bir durum olabilir. Bu alarmlar;

- Tırnak mantarı

- Kansızlık

- Kalsiyum eksikliği

- Vücuttaki keratin hormonu yetersizliği

- Kullanılan kozmetik ürünleri

Tırnakta beyaz lekeler neden oluşur?

Protein eksikliği 

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğinin göstergesi olabilir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Uzun süre geçmeyen beyazlamalar mutlaka bir doktora gösterilmelidir. 

Mineral eksikliği

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşturabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir.

Tırnak mantarı

Tırnak mantarı sarı beyaz lekeler ile başlar. Bu lekeler zamanla tırnağa yayılır ve tırnak kalınlaşır. Mutlaka tedavi edilmelidir.

Tırnaktaki beyazlık nasıl geçer?

Böbrek yetmezliği 

Karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatit tırnaklarda beyaz lekelere neden olur. Böbrek yetmezliğinde tırnaklar komple beyaz olabilir. Anemi kaynaklı tırnaklarda lekelenmeler oluşabilir. Tırnakta beyaz leke nokta halinde, çizgi halinde veya tırnağı tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilir. 

Alerjik tepki

Genellikle kozmetik ürünler böylesi bir etkiye neden olur. Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir. 

Çinko yetersizliği

Vücudumuzda belli bir oranda çinko vardır. Eksikliği tırnakta beyaz leke ve izlere neden olabilir.

Kalsiyum yetersizliği

Gerçekliği bilimsel olarak kesinkes ispatlanmamış da olsa, kalsiyum yetersizliğinin tırnakta beyaz lekeye yol açtığına dair yaygın bir inanış var.

Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta beyaz lekelere neden olabilir. Lekeler darbeden bir süre sonra oluşacaktır. Çok sık yapılan manikür de böyle bir yaralanmaya neden olabilir.

Tırnaktaki beyazlık nasıl geçer?

- Tırnaklarınızı temiz tutun ve nemlendirin.

- Tırnaklarınızda uzun süreli oje bırakmayın.

- Temizlik yaparken (bulaşık, banyo, mutfak temizliği gibi) mutlaka eldiven kullanın.

- C vitamini içeren portakal, greyfurt gibi meyveler tüketin. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal