Tensip tutanağı nedir, ne demektir? Tensip tutanağına nasıl cevap verilir, cevap verilmezse ne olur?

Uygun göre, münasip görme anlamına gelen Tensip kelimesi, duruşması olan vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir. Peki, Tensip tutanağı nedir, ne demektir? Tensip tutanağına nasıl cevap verilir, cevap verilmezse ne olur? Bu konuları merak eden kişiler için, konu hakkındaki detayları sayfamızda paylaşmış bulunmaktayız.

10.05.2022-16:26 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-16:26) Tensip tutanağı nedir, ne demektir? Tensip tutanağına nasıl cevap verilir, cevap verilmezse ne olur?

Uygun göre, münasip görme anlamına gelen Tensip kelimesi, duruşması olan vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir. İnternet üzerinden bu konu hakkında bir çok araştırılma yapılmaktadır. Bizde sizler için merak edilen bu konunun detaylarını, sayfamızda hazırlamış bulunmaktayız.

mahkeme

Tensip tutanağı nedir, ne demektir? Tensip tutanağına nasıl cevap verilir, cevap verilmezse ne olur?

Tensip kelimesinin uygun görme ve münasip görme anlamına geldiğini söylemiştik. Zabıt ise tutanak anlamına gelmektedir. Tensip zaptının ne olduğu konusunda fikri olmayanlar için kısaca yazacak olursak, mahkeme tarafından yapılmış olan ilk incelemeler sonucunda verilmiş olan kararların yazılı olarak sunulan bir belge olarak geçmektedir. Duruşmadan önce dosyada ilk hazır bulunan evrak tensip zaptı olarak geçmektedir.

Tensip zaptı, yani tutanak mahkemede hakim'in incelemelerinden sonra düzenlenmiş olan, dava dilekçesiyle talep edilmiş olan hususların ilk değerlendirmesinin ardından mahkemenin vermiş olduğu ara kararın yazılmış olduğu evrak olarak geçmektedir. 

Tensip tutanağı nedir, ne demektir?

Tensip zaptı davanın açılmasının ardından, mahkemenin yoğunluğuna göre 15 gün içerisinde hazırlanıyor. İlk duruşma öncesinde hazırlandıktan sonra, taraflara bildirilir. Davacı taraf dava dilekçesini sunduğundan sebep, sadece tensip zaptı tebliğ kendisine edilir. Karşı tarafa ise bunun yanında, dava dilekçesi ve ekleri ilave olarak iletilmektedir.  

Tensip zaptının ilk incelenmesinin ardından, verilmiş olan ara kararları kapsamaktadır. Eğer mahkeme ilk incelemesinin hemen sonrasında, dava şartları ile ilgili eksiklik görmediyse bu hususu zapta kayıt ederek taraflara bildirmiş olur.

Bir diğer merak edilen konu ise, tensip zaptına cevap verilip verilmeyeceği konusudur. Mahkemenin hazırlamış olduğu inceleme evrakı olduğu için, bir takım hususların bitmiş olması ve açıklanması mahkeme tarafınca talep edilmektedir. Bunun için ilgili olan karşı tarafın bu konu hakkında beyanda bulunması gerekmektedir. Bunun dışında tensip zaptına kesinlikle cevap verilemez. 

Basit yargılama usulünde olan dosyaların, duruşma günlerinde tensip zaptı hazırlanması belli olur. Bu durum iki tarafa da bildirilir. Peki bu basit usule uygun dosyalar hangileri diye soracak olursanız bunlar şu şekilde yer almaktadır. İş Mahkemeleri, Tüketici Mahkemeler, İcra Mahkemeler vb. kapsamaktadır. Yazılı yargılama usulüne tabi olmuş olan dosyalar bakımından, dilekçeler teatisi bittikten sonra duruşma günü verilir. Bu sebeple tensip zaptının içinde duruşma günü ve saati hakkında bilgi yazmamaktadır. Yazılı yargılama usulüne tabi olan dosyalar ise şu şekilde geçmektedir. Asliye Hukuk Mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri vb. dosyalar olarak geçer. Tensip zaptının hazır olduğunda, dosyanın ilk incelemesinin yapılmış olduğu ve karşı tarafa da dava dilekçeleri ve ekleri konusunda işlemlerin başlatıldığı anlamına gelmektedir. Buna kısaca tensip zaptı hazırlandı da denilmektedir.Ceza davalarında tensip zaptı ise iki temel kısımdan oluşmaktadır. Bunlar soruşturma ve kovuşturma olarak bilinmektedir. Soruşturma evresi hazır olduktan sonra iddianamenin düzenlenmesiyle birlikte, ilgili ceza mahkemesinin iddianameyi kabul etmesiyle birlikte, kovuşturma aşamasının başlaması olacaktır. 

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal