17.09.2020-10:15 (Son Güncelleme:25.04.2024-03:20)


1

Akıllı telefonunuza indirip kullanabileceğiniz binlerce mobil uygulama var. Her gün yeni bir uygulama ile karşılaştığımız bu süreçte hangisine güveneceğimizi de şaşırır olduk. Yapılan araştırmalara göre mobil uygulamalara duyulan güven oranı gün geçtikçe azalıyor. Eğer verilerinizin güvenliğini gözetiyorsanız bazı kategorideki uygulamaları asla yüklememeniz gerekiyor. İşte telefonunuza asla yüklememeniz gereken uygulamalar...



2

Dosya temizleme uygulamaları: Telefonunuzdaki gereksiz depolamayı temizleyip daha hızlı bir performans vadeden bu uygulamalar göründüğü kadar masum değil. Her an herhangi bir veriniz çalınabilir.



3

Telefonunuzla birlikte gelen gereksiz ön yüklü uygulamalar: Evet bu uygulamalar da hiç güvenli değil. Telefonunuzda mevcut olmalarına rağmen verilere erişemiyor diyemeyiz. Hatta bazı ön yüklü uygulamalar telefondan hiç kaldırılamıyor. Bu tarz bir uygulama ile karşılaşırsanız ayarlarınızdan uygulama fonksiyonlarını mutlaka durdurmayı deneyin.



4

Pil performansını arttırdığını iddia eden uygulamalar: Hiçbir uygulama herhangi bir yazılım ile pil performansını artıramaz. Telefonunuzun bazı özelliklerini kısıtlayarak performans kalitesi iddia eden bu uygulamalar da hiç güvenli değil. Tüm işletim sisteminin bütün çalışan uygulama ve hizmetlerine erişim sağlayarak, cihazınızı sınırlandıran bu uygulamaların verilerinize de rahatlıkla erişebileceğini unutmayın.



5

Arka planda veri şişiren sosyal medya uygulamaları: Bu uygulamaların en büyük örneği tabii ki Facebook. Geçtiğimiz yıllarda da adını veri hırsızlığı ile andığımız bu sosyal medya uygulamalarına güvenmeyin. Mikrofonunuza, kameranıza ve hatta rehberinize bile erişim izni isteyen bu uygulamaların Lite sürümünü indirerek daha güvenli bir kullanım alanı oluşturabilirsiniz.



6

Ses performansını artırdığını iddia eden uygulamalar: Herhangi bir yardımcı ekipman olmadan ses performansınızı arttıramazsınız. Bunu iddia eden uygulamaların da asıl amacı verilerinize erişmek oluyor genelde.



7

Neredeyse bütün anti virüs programları: Telefonunuzdaki virüsleri temizleyip koruyacağını iddia eden virüs programlarının neredeyse tamamı güvensizdir. Dışarıdan gelen dosyaları Google’ın kontrol etme imkanı bulunmuyor, Google dışında internet üzerinden herhangi bir uygulama yüklemeyin. Böylece olası virüslerden telefonunuzu korumuş olabilirsiniz.



8

Dosya düzenleme uygulamaları: Dosyalarınızı düzenli görmek ve kolayca aradığınızı bulmak istiyor olabilirsiniz. Telefon üreticiniz size dosya ulaşım kolaylığı sağlamamışsa bile 3. bir muhataba güvenmeyin.



9

Tanınmayan geliştiricilerin ürettiği fotoğraf ve video düzenleme uygulamaları: Güvenirliğinden şüphe ettiğiniz, adını hiç duymadığınız geliştiricilere ait fotoğraf düzenleme uygulamalarını indirmeyin. Google ya da IOS onaylı olmayan her uygulama size ve verilerinize zarar verecektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR