Zoom, Kullanıcı Verilerini Paylaştığı Gerekçesiyle Mahkemelik Oldu

Dünya geneli karantina uygulamaları nedeniyle dijital alanda kullanımı oldukça artan görüntülü sohbet uygulaması Zoom’un kullanıcılarına ait verileri, yasa dışı olarak Facebook ile paylaştığı ortaya çıktı. Bu gelişmelerden sonra Kaliforniya Federal Mahkemesi, Zoom’a dava açtı.

01.04.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 01.04.2020-17:28) Zoom, Kullanıcı Verilerini Paylaştığı Gerekçesiyle Mahkemelik Oldu

Görüntülü sohbet uygulamaları, Coronavirüs (Covid-19) salgını sonrası kullanımı oranı en çok artan uygulamalar haline geldi. Bu uygulamalar arasında da en fazla Zoom kullanıldı. Öyleki son dönemdeki kullanım oranları ve indirilme sayıları sonrası şirketin hisseleri 42 milyar dolara yükseldi.  

Ancak uygulamanın şirketi, kullanıcıların Facebook hesabı olmasa dahi, kullanıcı verilerini yasadışı bir şekilde Facebook ile paylaştığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine pazartesi günü Kaliforniya federal mahkemesinde dava açıldı. Açılan davada, şirketin kullanıcılarına verilerinin Facebook'a ve muhtemelen diğer üçüncü taraflara gönderildiğini kullanıcılarına bildirmediğini belirtildi.

Ayrıca dava dosyasında “Zoom, kullanıcılarına yetersiz güvenlik önlemleri kullanacağını ve kişisel bilgilerin, yetkisiz bir şekilde üçüncü tarafın izlemesine izin vereceğini bildirmiş olsaydı kullanıcılar, Zoom’u kullanmaya istekli olmazdı” ifadeleri yer aldı.

Zoom hakkındaki iddialara şirketin kurucusu Eric Yuan ise “Başlangıçta kullanıcılarımıza platformumuza erişmenin başka bir kolay yolunu sunma konusunda iOS için Facebook SDK kullanarak 'Facebook ile Giriş Yap' özelliğini uyguladık ancak Facebook SDK'nin gereksiz cihaz bilgilerini topladığının farkına vardık. Bu nedenle iOS istemcimizde Facebook SDK'yi kaldırmaya karar verdik” cevabını verdi.

Ancak böyle bir eklentinin uygulamayı geliştirenlerden gizli faaliyet yürüteceği inandırıcı olmasa gerek ki mahkeme Zoom’un aleyhinde karar verdi. Zoom, uygulamaya eklediği Facebook SDK’yı yaptığı son güncelleme ile kaldırdı. Şirket tarafından yapılan açıklamada kullanıcıların, uygulamayı güncellemeleri çağrısında bulundu.

Şirketin ceza ne kadar ceza ödeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal