Yerli Solunum Cihazlarının Seri Üretimi Başladı

Tüm dünyada etkili olmaya devam eden Coronavirüs salgınına karşı Türkiye önlemlerini artırmaya devam ediyor. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli solunum cihazları hakkında da önemli bilgiler verdi. İşte detaylar.

28.03.2020-11:11 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-11:23)

Türkiye Coronavirüsle mücadele kapsamında bir süredir solunum cihazı başta olmak üzere gerekli tıbbi malzemelerin üretimi konusunda mesai harcıyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaşarak müjdeli haberi verdi.

Bakan Mustafa Varank, bakanlığın Ar-Ge bütçesinin tamamını Coronavirüs ile mücadeleye yönelik çalışmalara harcamaya hazır olduklarını söyledi ve "Bilim insanlarımıza Parayı asla kendinize sorun etmeyin dedik. Netice alınabilecek bütün projeleri destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca yerli solunum cihazları konusunda ise bakan Varank, "Yerli solunum cihazlarının seri üretimine başlandı. 15 Nisan'da teslim etmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

Buna göre Coronavirüs yönelik aşı ve ilaç geliştirilmesi için gerekli çalışmaları TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün oluşturduğu bir platform tarafından yürütülecek. Bakan Varank bu platformda Türkiye’de şimdiye kadar ilaç ve aşı konusunda çalışmış tüm paydaşların bir araya getirildiğini de belirtti.

Bakan Varank, BIOSIS adlı alanında prestijli bir şirketin solunum cihazlarının yerli üretimini yaptıklarını ve pilot olarak Türkiye'deki hastanelerde kullanılmasını sağladıklarına vurgu yaparak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu firmamızla hemen bağlantıya geçtik. Solunum cihazlarının seri üretimiyle ilgili kendilerine yardımcı olmaya çalıştık. Burada üretim kabiliyetleri yüksek firmalarımızla iletişime geçtik. Milli firmalarımız da hem kabiliyetlerini açtılar hem de Sağlık Bakanlığına hediye etmek üzere 1000'in üzerinde cihaz siparişlerini verdiler.

Sağlık Bakanlığımız da bu işe liderlik ederek seri üretiminin yapılması için 5 bin sipariş verdi. Böylece bu cihazların seri üretimi için her türlü altyapıyı oluşturmuş olduk. Seri üretimi de Arçelik üstlenmeyi kabul etti. Çeşitli firmalardan 50'nin üzerinde mühendis, üretimi hızlandırabilmek üzere bir araya geldi. Hedefimiz 15 Nisan itibarıyla yerli solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanması."

Dünya kritik düzeyde solunum cihazı gereksinimi duyarken Türkiye'deki kapasitenin buna yetiyor olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bu vesileyle sağlık alanında da "Milli Teknoloji Hamlesi"nin başarılacağına inandıklarını dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal