Yerli İHA’larda Elektromanyetik (EMP) Bomba Kullanılması Mümkün Mü?

Halihazırda çatışmalarda vazgeçilmez hale gelen İHA’lar gelişmeye devam ediyor. Peki İHA’larda EMP bomba kullanabilmek mümkün mü? Bunun avantajları nedir? İşte cevabı…

01.10.2020-14:02 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-14:03) Yerli İHA’larda Elektromanyetik (EMP) Bomba Kullanılması Mümkün Mü?

Haber365 Özel

Modern savaşların en etkili silahı olduğunu pek çok sıcak çatışmada ve operasyonlarda kanıtlayan İHA araçları üzerinde denenen geliştirmeler dur durak bilmeden devam ediyor. Dünyada İHA üzerine İHA monte etmek ve İHA’ların havadan havaya füze kullanılması gibi büyük gelişmeler test edilirken Türkiye’de eli boş durmuyor. Suriye ve Libya’dan sonra Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalarda da savaşın gidişatını değiştiren etkiler gösteren yerli İHA’lar üzerinde devamlı yeni mühimmatlar denenerek daha güçlü bir hale gelmesi için çalışmalar sürüyor.

İHA’LAR İÇİN YENİ MÜHİMMATLAR GELİŞTİRİLİYOR

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçtiğimiz gün ROKETSAN’ın Lalahan Tesisleri’nin açılında yaptığı açıklamalarda yerli elektromanyetik bombalardan bahsetmişti. Mevcut bombaları hem Aksungur’a hem de Akıncı’ya entegre etmek konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Demir, İHA’lar için tamamen yeni mühimmatlar geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Mühimmatlarla ilgili olarak, farklı patlayıcılar ve harp başlıkları ile çok çeşitli kombinasyonların olduğunu belirten Demir, “Elektromanyetik bombaya kadar giden bir yol haritamız var.” İfadelerini kullandı. Peki, elektromanyetik bomba nedir ve ne işe yarar?

ELEKTROMANYETİK (EMP) BOMBA NEDİR? NE İŞE YARAR?

İlk olarak sahada 1991 yılında Körfez Savaşı’nda kullanılan Elektromanyetik bombalar, patlamayla birlik normal bombalardan farklı olarak fiziksel bir hasar bırakmak yerini elektronik her türlü cihazda hasar bırakmak için icat edilmiştir. Bunu yapabilmek için de atmosferdeki gazlarda bulunan elektronları kullanır. Cihazların devrelerine giren elektronlar cihazın durmasına ya da tamamen bozulmasına sebep olabilir.

YERLİ EMP BOMBA: EJDERHA

ASELSAN’ın geliştirdiği Ejderha Yüksek Gerilim Bombası, düşman unsurların bulunduğu bölgeye atılmasıyla elektronik devrelerin ve cihazların etkisiz hale getirilmesi için tasarlandı. Çarpma veya zaman ayarlı olarak kullanılabilecek olan silahın 10 metre yarıçapındaki cihazları etkisiz hale getirebiliyor ve lançer ile 25 metre kullanılabiliyor.

Peki, tıpkı çeşitli bombalama mühimmatlarının kullanılması gibi EMP bombaların da İHA üzerinde kullanılması, ordulara nasıl avantajlar sağlar.

EMP BOMBALAR İHA’LARDA KULLANILABİLİR Mİ?

Elektromanyetik bombaların mevcut kabiliyetleri ve savaşlardaki her türlü elektronik cihazları durdurma gibi bir potansiyelleri olduğu için bu silahlar üzerinde yapılan geliştirmeler ve çalışmalar tüm ülkelerde gizli yürütülüyor. Dolayısıyla operasyonel amaçlı kullanılan mevcut elektromanyetik bombalar dışındaki geliştirmeler hakkında bilgi sahibi olmak imkansız. Ancak tıpkı mevcut bombalama mühimmatlarının İHA’lara uyarlanabilmesi gibi EMP’lerin de İHA’lara uyarlanabilmesi mümkün görünmekte. Peki, neden bir cihazı bombalayarak imha etmek yerine elektronik olarak etkisiz hale getirmek bir seçenek olsun? Bu da başka bir yazının konusu.   

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal