Yerli İHA’lar Deprem Bölgesinde 200 Saatin Üzerinde Uçuş Gerçekleştirdi

Bayraktar grubu tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 insansız hava araçları ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından tasarlanan milli İHA’larımız ANKA’lar, Depremden sonra Elazığ ve çevresini havadan kayıt altına aldı.

28.01.2020-12:42 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-18:19)

Elazığ’ın Siverek ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem başta Elazığ ve Malatya olmak üzere bölge çervesinde de etkili oldu. Göçük altındaki insanların bulunmasında ve hasarlı binaların tespitinde insansız hava araçlarından (İHA) elde edilen görüntüler deprem sonrası çalışma yapan gönüllü ve personeller için önemli bir destek sağladı.

Depremin ardından Elazığ, Malatya ve Adıyaman semalarına 3 adet Bayraktar TB2 insansız hava aracı yönlendirildi. TB2’lere ek olarak 2 adet insansız keşif uçaklarımız ANKA’lar da görev aldı.

Deprem bölgesinde elde edilen görüntüler 25 dakika içerisinde Ankara’ya ve çevre illerin komuta merkezlerine aktarıldı. Bölgedeki insansız hava araçları, depremin ardından 200 saatin üzerinde keşif görevi gerçekleştirildi.

Bayraktar TB2 insansız hava araçları ile hasar gören bölgelerin taraması hızlı bir şekilde yapıldı. Yaklaşık 3 saat içerisinde 275 köy ve beldenin acil genel tespitlerinin yapıldığı belirtildi. İnsansız hava aracı ile yapılan keşifler ile acil yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilen köylere jandarma yönlendirmesi yapıldı.

İHA’larla enkaz bölgesinde mücadele edilecek yıkıntıların önceliklendirilmesine de katkıda bulunuldu. İhtiyaç bulunan bölgelere desteğin ve yardımların transferinde aksaklık olmaması adına kapanan yollar ve heyelanın oluştuğu bölgelerin havadan tespiti yapıldı.

Bayraktar TB2’nin Özellikleri

Bayraktar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 insansız hava aracı, 24 saat havada kalma ve 24 bin fit (yaklaşık 7,5 km) uçuş irtifasına sahip. Tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetleriyle insan desteği gerekmeksizin görev gerçekleştirebiliyor.

Ayrıca kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabiliyor. Yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapma kabiliyetine sahip bulunan milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor.

ANKA’nın Özellikleri

Anka’lar, 22 bin fit (6.7 km) yükseklikte, gece uçuş sensörleriyle havadan gözetleme faaliyeti gerçekleştirebiliyor. Ayrıca gerçek zamanlı görüntülerle ekiplere müdahale desteği sağlayabiliyor.

Ayrıca Milli İHA’larımı Kamera, sinyal istihbarat, telsiz röle, sentetik açıklıklı radar (SAR), silah sistemleri faydalı yüklerini taşıma kabiliyetiyle donatılmış ve havadan gözetleme uygulamalarında yağışlı/bulutlu ve karanlık havada dahi görüntüleme yapabilme özellikleri bulunuyor.

Anka, ASELSAN'ın Sarper SAR sistemiyle fiziksel kısıtların elverdiği en hassas çözünürlükte görüntü temin ediyor, uygulanan özel anten tasarımı ve sinyal işleme yaklaşımları sayesinde aynı anten üzerinden görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal