Yapay Zekayla 143 Yeni Meslek Ortaya Çıkıyor

İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı Dr. Şebnem Özdemir,“Trol yuvası tespit uzmanı, akıllı ev tasarım yöneticisi, insan-robot ekip yöneticisi gibi meslekler geleceğin meslekleri olacak” dedi.

12.11.2019-13:20 - (Son Güncelleme: 12.11.2019-13:16)

Teknolojiyle çok fazla iç içe olduğumuz son yıllarda yapay zekaların, mesleklerimizi elimizden alacağı konusu kafalarda soru işareti oluştururken, farklı bir düşünce de İstinye Üniversitesi’nden geldi. İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı Dr. Şebnem Özdemir, yakın gelecekte yapay zekaya bağlı en az 143 yeni meslek ortaya çıkacağını belirtti.

"YAPAY ZEKA ESKİLERDEN BERİ VAR"

Dijitalleşmeyle birlikte kazanılan bilgi ve deneyimlerin mesleklerde değişim yaratacağına vurgu yapan Özdemir, yapay zekanın aslında hayatımızda eskilerden beri var olduğunu söyledi. Özdemir, “Bu kavramın meslekler üzerindeki etkisini de son dönemde çok şiddetli şekilde hissediyoruz. Bunun nedeni ise mesleklerde daha kolay ve daha odaklanılabilir noktaları ortaya çıkarması. Yapay zekâ bizim veriyi işlemedeki önemli bir aracımız. Dolayısıyla gelecekte içinde veri olmayan bir meslek bulunmayacak. Bunun için yapay zekâ ile dolaylı ya da doğrudan desteklenmeyecek bir mesleğin varlığını söylemek mümkün değil” şeklinde sözlerine devam etti.

TROL YUVASI UZMANI

Yakın gelecekte mesleklerin tümüyle değişiklik göstereceğini kaydeden Dr. Şebnem Özdemir, “Örneğin trol yuvası tespit uzmanı diye bir meslek gelecekte karşımızda olacak. Trollemek dediğimiz kavram bir kişinin sahte bir kimlikle sahte bir haber yayması üzerine kurulu, bir süre eğlenceli, bir süre zararlı olabilecek harekettir. Trol yuvası dediğimiz de ise 100 ila 200 kişi arasında değişen bir sayının organize ve planlı bir biçimde atak yapması, sosyal medyayı bu yönde manipüle etmesinden bahsediyoruz. Trol yuvası tespit uzmanı dediğimiz kişi, sosyal medyadaki grafiğin, etiketlemenin, insan yorumlarının, paylaşımların yaratmış olduğu değişimle oluşan dalgalanmayı gözlemleyecek, bu noktada tedbir alması için ilgili mercilere uyarıda bulunacak olan kişidir.” dedi.

İNSANLAR VE ROBOTLAR ORTAK ÇALIŞACAK

Gelecek dünyada robotların ve insanların takımlar halinde çalışmasının beklendiğini ifade eden Dr. Özdemir, “İnsanlar bugün şirket içi süreçlerde takım olmakta sıkıntı yaşarken, bir robotla takım olmayı nasıl organize edecek? Takım olma işinde lider ve takipçisi şeklinde ya da eş-ortaklık modeli vardır. Bir robotla ortak olduğunuzda lider mi olacaksınız, onun lider olmasına izin mi vereceksiniz ya da sizinle eş pozisyonda olmasına mı müsaade edeceksiniz? Bu kurgunun oturmasında da insan-robot ekip yöneticisi diyeceğimiz yeni bir meslek türü yardımcı olacak. Ve bu meslek grubunun da yapay zekadan bağımsız olabileceğini düşünmek mümkün değil” sözlerini söyledi.

143 YENİ MESLEK GELECEK

Dr. Şebnem Özdemir ve Doç. Dr. Deniz Kılınç tarafından kaleme alınan “Geleceğin Meslekleri: Dijital Dönüşüm, Veri Bilimi, Yapay Zekâ” isimli kitapta bu 143 mesleğe değinildi. Kitapta bu mesleklerin 27 tanesine geniş kapsamlı yer verilirken, mesleklerin ne tür beceriler gerektirdiği de yer alıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal