Yapay Zeka, Bakterileri Öldürdü

Yapay zeka teknolojisinin sağlık sektöründeki kullanımına dair daha önceki haberlerimizde bahsetmiştik. Son olarak yapay zeka tarafından geliştirilen bir antibiyotikle pek çok bakteri kolayca yok edildi.

25.02.2020-16:28 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-15:57) Yapay Zeka, Bakterileri Öldürdü

Yapay zeka teknolojisinin ilaç sektöründe her geçen gün kullanımı yaygınlaşıyor. Son olarak MIT’de geliştirilen bir yapay zeka Halicin adı verilen bir antibiyotik geliştirdi.

Geleneksel antibiyotiklerden farklı olarak yapay zekanın geliştirdiği Halicin, bakterileri kimyasal değişikliğe uğratarak değişimlerini sürdürme yeteneklerini bozuyor. Böylece bakteriler diğer antibiyotik ilaçların kendilerini güçlendirmeleri gibi bir durumdan faydalanamıyor.

Örnek vermek gerekirse Coli bakterisi cipfloxacin (bir tür antibiyotik) verildiğinde üç günde bağışıklık kazanırken, aynı bakteri Halicin karşısında 30 günden sonra dahi herhangi bir varlık gösteremiyor.

Yapay zekanın bu noktada farkını koyan şey, yapay sinir ağları ile geliştirildiği için moleküllerin temsili davranışlarını öğreniyor ve önceden tahmin yeteneği kazanıyor. Daha sonra ise bakterilerin davranış tahminlerini haritalandırıyor. Bunun sonucunda bakterinin kendi saldırı tarzını kavradıktan sonra ise bakteriye göre müdahalede bulunabiliyor.

Yakın gelecekte daha ciddi çalışmaların meyvesini vereceğini gösteren bu çalışma ileriki yıllarda sağlık konusunda çok daha fazla gelişmenin olabileceğini düşündürtüyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal