WhatsApp'ın Gizlilik Skandalından Sonra Türkiye'den Hamle

WhatsApp'ın sözleşme adımı bir takım acil tedbirleri de beraberinde getirdi. Fizibilite faaliyetleri devam eden "Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi"nin inşaatına bu sene başlanacak. 308 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek tesis ile bundan Türkiye'nin verileri Türkiye'de tutulacak.

14.01.2021-09:50 - (Son Güncelleme: 14.01.2021-10:08) WhatsApp'ın Gizlilik Skandalından Sonra Türkiye'den Hamle

WhatsApp benzeri uygulamaların kullanıcılarına emrivakileri Türkiye'yi bu yönde hızla tedbirler almaya götürdü. Uluslararası standartlara sahip bir veri merkezi için harekete geçen devlet, Türkiye'nin en önemli tesisini Başkent'te kuracak.

Elektromanyetik, nükleer saldırılar dahil düzenlerin kesintisiz bir şekilde süreceği bir tesis tasarlanırken, 308 dönüm araziye inşa edilecek olan tesiste teknolojik ekipmanların bulunacağı 15 bin metrekare bir beyaz alan kurulacak.

GİZLİ VE GÖMÜLÜ OLACAK

Dört bölgeden oluşacak tesisin ilk kısmında gömülü bir tesis bulunacak. Nükleer bir saldırı meydana geldiğinde dahi o tesis kendisini kapattığında aylarca orada bulunan çalışanlar için hem yaşam alanları olacak, hem de sistemler kesintisiz bir şekilde çalışacak. Ulusal güvenlik  sebebiyle tesisin yerinin gizlenmesi planlanırken, projenin yapılacağı yer ile etrafı, "güvenli alan" ilan edilecek, alanda konut ile yerleşim alanlarının yapılmasına müsaade edilmeyecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının gerçekleştireceği Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi sayesinde Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de tutulması temin edilecek. Daha öncesinde fizibilite ihalesi yapılarak faaliyetlerine başlanılan veri merkezi ile kamunun bilgi işleme kaynaklarının denetim altında tutularak bir ortamda idare edilmesi, verilerin gizlenmesi, işletilmesi ile tekbir noktadan sağlanması için kurulan gelişmiş teknik altyapı sayesinde donatılan yüksek düzeyli güvenliğin temin edildiği, 7/24 hizmetin verileceği, idare edilebilir bir ekosistem planlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal