TUSAŞ’ın ANKA’ya Eklediği AİS Sistemi Nedir?

TUSAŞ büyük bir başarıya daha imza atarak uzmanları şaşırttı ve hâlihazırda tasarımı tamamlanmış olan ANKA’nın menzilini arttırarak, AİS yeteneği ile donattı. Peki, AİS’in faydaları nedir?

25.08.2020-17:51 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-18:21) TUSAŞ’ın ANKA’ya Eklediği AİS Sistemi Nedir?

Dünyanın hava, su ve karada yükselen gücü olmayı sürdüren Türkiye, yine önemli bir başarıya imza attı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), yaptığı açıklama ile menzili artırılan ve ilk kez Otomatik Tanımlama Sistemi (AİS) ile donatılan 4'üncü ANKA'yı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim ettiğini duyurdu.

“GELİŞME TESADÜF DEĞİL”

Uzmanlar bu gelişmenin bir tesadüf olmadığını belirterek Türkiye'nin, Doğu Akdeniz ve Ege’de Yunanistan başta olmak üzere bölgedeki haklarına razı olmayan ülkelerle kriz yaşadığı bir dönemde gerçekleştiğinin altını çizdi.

ENTEGRE OTOMATİK TANIMLAMA SİSTEMİ (AİS) NEDİR?

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, TUSAŞ’ın sosyal medya paylaşımında iki kritik bilginin yer aldığına işaret etti.

Doğan, “Otomatik Tanımlama Sistemi yani AIS, gemilerin birbirlerinin konum, hız, isim ve benzer parametreleri birbirileri arasında paylaşmalarını sağlayan bir sistem. Bu sistem sayesinde, AIS ağına bağlı olan tüm deniz araçlarının bu bilgilerine anlık olarak ulaşabilme imkanına sahip oluyorsunuz.

Bu sistem, sahip olduğu bu kabiliyetler sebebiyle özellikle deniz trafiği için oldukça önemli sistem olarak göze çarpıyor. AIS’in insansız hava sistemlerine entegre edilmesi ise bu sistemlerin özellikle arama-kurtarma amaçlı olarak kullanımının önünü de açıyor. Arama-kurtarma görevi üstlenen insansız hava sistemlerinde, otomatik tanımlama sisteminin kullanılmasının birçok avantajı da bulunuyor.”, dedi.

ANKA’YA ENTEGRE EDİLEN AİS’İN FAYDALARI

Kadir Doğan, “ANKA’ların AIS sistemine entegre edilmesi ne tür kazançlar sağlayacak?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“İlk olarak ‘çarpışmadan kaçınma’ sürecini sayabiliriz. Havadaki unsurlarımıza da AIS tarafından sağlanan veriler anlık olarak ulaşacak. Verilerin hem hava hem de deniz araçlarında anlık olarak görülmesi; standart çarpışma önleme sistemleri haricinde, yedekli bir çarpışma önleme sistemi sağlamış olacak.

İşin bir diğer boyutunun arama-kurtarma faaliyetlerinde olacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin arama-kurtarma sınırları içerisinde yer alan hava ve deniz vasıtalarının karada, havada, su üstünde ve su altında tehlikeye maruz kalması, kaybolması veya kazaya uğraması hallerinde aranması ve kurtarılması görevleri yürütülüyor. AIS sistemine entegre edilmiş insansız hava sistemleri ile bu görevler çok daha başarılı ve efektif bir şekilde icra edilebilir.”

MERKEZDEN GELEN EMİRLER KESİNTİSİZ İCRA EDİLECEK

Tüm bunların yanında Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) içerisine dahil edilen insansız hava sistemi, bu haberleşme ağını, kendi görevlerini idame ettirmek için de kullanabilir. İnsansız hava sisteminin haberleşme bağlantısında yaşanabilecek olası kesintide, AIS kullanılması da hava sisteminin güvenirliğini artıracak ve merkezden verilen görevler kesintisiz bir şekilde icra edilebilecek.”


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal