TÜRKSAT 5A Uydusu, Uzaya Fırlatıldı

TÜRKSAT 5A uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderildi.

08.01.2021-08:18 - (Son Güncelleme: 08.01.2021-09:19)

Ülkemizin yeni uydusu Türksat 5A, Türkiye saati ile 05.15'de ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral Üssü'nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ile yanında bulunan bürokratlar, uydunun atılışını Cape Canaveral Üssü'nde bulunan fırlatma merkezinde gerçekleştirilen merasimle seyretti.

Türkiye'nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A, Space X şirketine ait Falcon dokuz roketi ile uzaya yollandı.

Türkiye saati ile 04.28'de gerçekleştirilmesi hedeflenen uydunun fırlatılışı, hava koşulları sebebiyle hemen hemen bir saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15'de yapıldı.

İstasyonlar tarafından bütün yörünge ile alt sistem denetimleri yapılacak uydu, akabinde  "31 derece doğu" yörüngesine yerleşip çalışamalarına başlayacak.

5a uydu

Uydunun denetimini, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu yapacak ve buradan verilecek komutlar sayesinde uydu hemen hemen 1 ay boyunca performans denemeleri yapılacak.

Uzayda uydusu olan otuz ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu adedi, haberleşme uydusu Türksat 5A'nın da gönderilmesi ile dört olacak.

Türksat AŞ ve Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017 tarihinde imza atılan sözleşmenin akabinde üretimine geçilen Türksat 5A uydusu, manevra ömrüyle yörüngede bulunan frekans ile yörünge haklarını otuz sene boyunca güvenceye alacak.

uydu5a

ÖMRÜ 2 KAT DAHA UZUN

Türkiye'nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A'nın bir önceki jenerasyon uydularına kıyasla kapasitesi % 45, ömrü 2 kat daha uzun olacak.

Şimdi hizmet sunan haberleşme uydularına destek verecek bir şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Orta Doğu, Avrupa, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Orta Batı Afrika, Ege Denizi, Akdeniz ile Karadeniz'i içine alan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasite ile veri haberleşmesi  ve televizyon yayıncılığı  hizmetleri sağlayacak.

Yeni "Ku" frekans bandını bünyesinde barındıran bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat yararlı yük kuvvetiyle hizmet sunacak.

Tamamen elektrikli sistemi olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesinde bulunan konumuna varmak için gideceği yolun hemen hemen dört ay sürmesi ve bu senenin 2. çeyreğinde hizmet sunmaya başlaması öngörülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal