Türkiye’nin Yerli ve Milli İnsansız Kara Araçları

Günümüzdeki savaş ve çatışmalarda vazgeçilmez bir hale gelen İHA’ların karadaki versiyonları olan İKA’lar yerli ve milli olarak Türkiye’de geliştiriliyor. İşte ülkemizde öne çıkan insansız kara araçları…

12.11.2020-13:32 - (Son Güncelleme: 12.11.2020-13:36) Türkiye’nin Yerli ve Milli İnsansız Kara Araçları

Haber365 Özel

Geleceğin en önemli silah sistemleri haline gelen insansız araçlar, şu anda kendilerini en etkili olarak havada gösteriyor. Savaş uçaklarından çok daha ufak olan İHA’lar bu sayede hava savunma sistemlerine yakalanmıyor ve kullanabildiği akıllı mühimmatlar sayesinde kara hedefleri SİHA’lar tarafından imha edebiliyor. Tank, hava savunma sistemleri ve radar gibi stratejik öneme sahip sistemler yok edildiğinde, ordunun diğer güçlerine de geniş bir alan açılmış oluyor. Ayrıca hava savunma sistemlerin kullandığı mühimmatların maliyeti, SİHA’ların ve kullandığı mühimmatların maliyetine göre çok pahalı kaldığı için ekonomik yönden de zarar vermiş olunuyor.

Yerli olarak geliştirilen TUSAŞ’ın ANKA ve AKSUNGUR’u ile birlikte Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar TB2 ve AKINCI, şu anda Türkiye’nin en etkili insansız hava araçları olarak öne çıkıyor.

YERLİ İNSANSIZ KARA ARAÇLARI

Havadaki insansız araç gücü, yakın gelecekte deniz ve karada da kendini gösterecek. Denizde Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi işbirliği ile geliştirilen Türkiye’nin İlk SİDA’sı ULAQ geçtiğimiz ay kendini gösterdi. Karada ise insansız kara araçları (İKA) bir süredir hem dünyada hem de Türkiye’de savunma sanayi şirketleri tarafından geliştirilmeye devam ediyor.

İşte yerli ve milli insansız kara araçları:

KAPLAN

Aselsan tarafından geliştirilen KAPLAN İKA ailesi, yüksek hareket kabiliyetine sahip dayanıklı bir araç platformu olarak karşımıza çıkıyor. Uzaktan kullanımdan tam otonom kullanıma kadar kontrol seçenekleri sunan araç; keşif gözetleme, toprağa gömülü mayın veya uzaktan komutalı patlayıcıları tespit ve imha etme, elektronik harp gibi birçok görevde kullanılabilmekte.

DEMİRHAN

OGUZKAGAN Savunma’nın geliştirdiği Demirhan,  Türkiye’nin en büyük orta sınıf silahlı insansız kara aracı olarak karşımıza çıkıyor. .6 metre uzunluğa, 1.9 metre genişliğe ve 1.1 metre yüksekliğe sahip olan DEMİRHAN İKA, dizel tahrikli motoruyla 8 saat kesintisiz çalışma süresine sahip. Silah olarak ise ASELSAN tarafından geliştirilen SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) kullanılıyor.

UKAP

Türkiye'nin insansız mini tankı olarak karşımıza çıkan UKAP, katmerciler ve ASELSAN tarafından ortaklaşa geliştirildi. Ateş baskısının yoğun olduğu muharebe ortamlarında, dost unsurlara, yakın ateş desteği sağlamak üzere geliştirilen aracın engebeli arazilerde de zorlanmadan ilerleyebilmesi paletli şasisi bulunuyor.

UKAP’ları, sürü halinde hareket ettirmek de mümkün. Uydu bağlantısı vasıtasıyla, gerektiğinde 100-150 tane UKAP, operasyonlarda insansız hava araçlarıyla ve/veya insanlarla senkronize halde hareket edebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal