Türkiye’nin Lityum İyon Pil Üretmesi Çin ve ABD’yi Kızdıracak

ABD ve Çin’in önde götürdüğü lityum iyon pil üretimine Türkiye’nin dahil olacak olması ekonomik ve teknolojik anlamda değişikliklere gebe olacak. Peki, lityum iyon pil nedir ve üretilmesi neden bu kadar önemli?

03.10.2020-16:47 - (Son Güncelleme: 03.10.2020-16:49) Türkiye’nin Lityum İyon Pil Üretmesi Çin ve ABD’yi Kızdıracak

Haber365 Özel / Emre İliksiz

Hemen hemen tüm elektronik cihazlarda kullanılabilen lityum iyon(Li-ion) pillerin kulanım alanları gün geçtikçe genişliyor. Akıllı telefon, saat ve tablet gibi mobil cihazların kullanımın yaygınlaşması ile birlikte elektrikli araçların yolları ele geçirmesi, lityum iyon pillerinin de değerinin artmasına sebep oldu. Devamlı bir şekilde geliştirilerek batarya süreleri uzayan ve sarj olma süreleri kısalan bu bataryalar, geleceğin petrolü olarak görülüyor.

Türkiye, Lityum iyon pil konusundaki ilk ciddi adımını dün gerçekleşen Kayseri’deki temel atma töreni ile yaptı. ASPİLSAN Enerji tarafından kurulacak Türkiye’nin ilk lityum iyon pil üretim tesisinin yaklaşık bir içinde tamamlanması planlıyor. ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya’nın açıklamasına göre 21 milyon adet üretim yapabilecek kapasiteyle pil ve batarya konusunda bölgede lider konuma ulaşmamız hedefleniyor.

LİTYUM İYON PİLLERİN KULLANIM ALANLARI

İlk olarak Sony tarafından 1991 yılında kullanılmaya başlayan Lityum iyon piller, geleneksel pil teknolojine göre daha hızlı şarj olma ve daha hızlı tasarımı sayesinde uzun ömürlü olma özelliklerine sahip. Bu avantajları sayesinde günümüzde bugün herkesin cebinde veya evinde bulanabilen telefon, laptop, tablet ve kamera gibi aklı gelebilecek tüm elektronik aletlerde kullanılabilmektedir. Bunun dışında güneş santrali gibi enerji depolama sistemlerinde ve elektrikli araçlara güç vermesiyle bir anda adeta günümüzün petrolü haline geldi.

Elektrikle çalışan otomobiller, denizaltılar, hafif zırhlı savaş araçları ve hatta tankların geliştirildiği de düşünülürse gelecekte lityum iyon piller olmadan hiçbir elektronik aygıtın çalışmayacağını söyleyebiliriz. Bu da demek olur ki hem teknolojik olarak hem ekonomik olarak Li-ion bataryaları dışarıdan almak yerine yerli sanayiden yararlanmak Türkiye için büyük bir avantaj olacak. Hemen hemen her elektronik üründe ve savunma sanayisi araçlarından dışarıdan pil tedarik etme zorunluğu ortadan kalkacak ve dışa bağımlılık azalacak.

LİTYUM İYON BATARYA PAZARI KİMİN ELİNDE?

Gelecekte elektrik araçları herkesin kullanmasıyla yeni petrol haline gelecek olan lityum iyon batarya pazarında ihracat pastasında en büyük payı 2019’da ile ABD alıyor. Çin ise ’luk bir ihraç oranına sahip. Hong Kong’un yüzde 10’luk payını da düşündüğümüzde Çin’in payı daha da artıyor. İhracat rakamları dışında üretimde de Çin’in etkisi daha fazla. BloombergNEF’in analizine göre 2019’un başlarında Li-ion batarya üretilmek için en fazla enerjiyi dünyada %73 ile Çin harcadı. ABD’nin payı ise % 12 olarak görülüyor. 2025’e kadar ABD’nin üretimi Çin’e göre daha da azalacak ve Tesla gibi elektrik araçların bataryalarını Çin’den tedarik etme bağımlılıkları da artacak.

TÜRKİYE PLANLARI BOZMAYA DEVAM EDİYOR

ABD ve Çin’in yön verdiği lityum iyon pil piyasasına Türkiye’nin dahil olması ve bölgede liderliği hedeflemesi, bu ülkelerin ileride ‘geleceğin petrolü’nü kontrol etme hayallerine de darbe vuracak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal