Türkiye'nin İlk Yerli Orta Menzilli Füze Motoru Tanıtıldı

İlk yerli ve milli orta menzilli füze motorumuz (TEI-TJ300), Eskişehir'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törende halka takdim edildi.

19.06.2020-12:32 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-13:45)

İlk yerli ve milli orta menzilli füze motorumuz (TEI-TJ300), Eskişehir'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törende halka takdim edildi. Törene liderlik eden Bakan Varank, "TJ300 adlı turbo jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdik. Bu motorlar orta menzilli gemisavar füzelerinde kullanılmak üzere tasarlandı" diye konuştu.

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından üretilen Orta Menzilli Yerli Füze Motoru TEI-TJ300 Çalıştırma ve Tanıtım töreninde halka takdim edildi. Başarılı bir deneme sonucu tanıtımı gerçekleşen TEI-TJ300 isimli yeni motorun ateşlemesi de yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın öncülüğünde düzenlenen törende kamuoyuna ilk kez sunulan ve hakkında daha evvel herhangi bir açık kaynak sunmayan TEI-TJ300 motorunun ilk denemesi yapıldı. 

Söz konusu tanıtım programında, Roketsan tarafından geliştirilen yerli gemisavar füzelerinde kullanıldı. Şubat ayı içerisinde ilk çalıştırması yapılan TEI-TJ300 motorunun, birkaç ay içerisinde ikinci prototipi de üretildi. Büyük ölçüde yerli olan motordan, bu senen kapsamında 3 adet prototip daha üretilmesi tasarlanıyor. Bahsi geçen motorun, neredeyse 400 beygir güç üretebileceği duyuruldu.

Motorun kullanılacağı füzenin boyutu 3.2 metre, ağırlığı ise 300 kilogramdır.

Bu doğrultuda açıkalma yapan Bakan Varank, "Bugün TÜBİTAK desteğiyle geliştirilmiş TJ300 adlı turbo jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdik. Bu motorlar, orta menzilli gemi savar füzelerinde kullanılmak üzere tasarlandı"

"TJ300, çap olarak oldukça küçük olmasına rağmen 1300 nevton itki verebilen, yaklaşık 400 beygire yakın güç üretebilen bir motor. Bu motor, başlangıçta orta menzilli gemi savar füzelerinde kullanılmak üzere tasarlansa da birçok platformda kullanılabilecek. Burada TEI'nin mühendislerinin gayretleriyle, onların yürekli çalışmalarıyla oluşturulmuş bir motor. TEI'nin faaliyetlerini yakından takip ediyoruz.

Ülkemizde özellikle hava araçları motorlarıyla ilgili en önemli altyapı burada kurulu ve bu kabiliyetlerin çok hızlı bir şekilde ürüne dönüştüğünü, savunma sanayimizde kullanıldığını görebiliyoruz. Bu, bizim açımızdan gurur verici. Burada birçok yurt dışı kısıtı olan ürünleri de artık kimseye bağlı olmadan kendimiz geliştiriyor oluyoruz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal