Türkiye’nin İlk Yerli Lazer Çipi Üretildi

Bursa’da bulunan Türkiye’nin köklü makine üreticisi Ermeksan firması tarafından Türkiye’nin ilk yerli lazer çipi üretildi. Üretilen çiplerin kilogram değeri iki milyon dolar değerinde bulunuyor.

25.02.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-17:18)

Yapımı tamamlanan lazer çiplerin bu yıl itibariyle ihracatına başlanılması hedefleniyor. Katma değeri yüksek teknolojili ürün Türkiye’de yerli imkanlarla geliştirilen ilk çipler olması bakımından önem arz ediyor.

Lazer çipler; lazer güç kaynağı ve elektronik ile aydınlatma teknolojileri, tıp, uzay sanayi ve savunma sanayi gibi pek çok alanda kullanılıyor.

Ermaksan Makina Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ahmet Özkayan, Türkiye'nin ilk lazer çipini üretmeyi başardıklarını söyleyen Ahmet Özkayan, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Burada lazer çip üretiyoruz. Bunları çoğaltarak diyot modüllere çeviriyoruz. Sonrasında da yüksek güçlü rezonatörler (lazer güç kaynağı) yapıyoruz. Mesela 14 bin vatlık bir güç, 30-35 milimetrelik demir malzemeyi kesebiliyor. Lazer rezonatörleri elektrik enerjisini lazer ışınına çeviriyor.

Rezonatörleri, çipinden itibaren yüzde 100 yerli olarak burada üretiyoruz. Kendi makinelerimizde kullanıyoruz, yerli üreticilerimize veriyoruz. Almanya'ya ihracat yapıyoruz. Burası yüksek teknoloji anlamında Türkiye için çok önemli bir yatırım. Dünyada bu şekilde üretim yapan 3 firmadan biriyiz."

Özkayan, ayrıca üretilen lazer çiplerin kilogram değerinin 2 milyon dolar olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılki hedefimiz sadece çip olarak ihracat gerçekleştirmek. Bunu başarırsak Türkiye'de ilk olacak. Şu anda bazı ülkelerle görüşmelerimiz var. Bu yıl ihracatı gerçekleştireceğiz inşallah."

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal