Türkiye’nin İlk SİDA’sı ULAQ Tanıtıldı

Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi işbirliği ile geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız muharip deniz aracı ULAQ’ın tanıtımı gerçekleşti.

28.10.2020-14:08 - (Son Güncelleme: 28.10.2020-14:22) Türkiye’nin İlk SİDA’sı ULAQ Tanıtıldı

Yerli ve milli teknolojide atılım yapan Türkiye, son yıllarda özellikle SİHA’ları ile dünyanın gündemine oturdu. SİHA’ların denizdeki versiyonu diyebileceğimiz SİDA’nın da geliştirilmesi bir süredir devam ediyordu. Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi’nin ortaklaşa ürettiği ULAQ, Türkiye’nin ilk insansız muharip deniz aracı olarak tanıtıldı.

ULAQ ÖZELİKLERİ

400 kilometre seyir menziline sahip olan ULAQ, Cirit ve L-UMTAŞ füze sistemlerini kullanılabiliyor. İlk atış testleri 2021 yılının ilk aylarında gerçekleşecek. İlk prototip ise Aralık 2020’de tamamlanacak. 11 metre boya sahip olan SİDA’nın 2 ton yük taşıma kapasitesi bulunuyor. Böylece farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra, elektronik harp,”jamming” yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatılabilecek.

MAVİ VATANIN SAVUNMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan ise: “3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mavi vatan savunmasının, deniz kıta sahanlığımızın ve münhasır ekonomik bölge korunmasının ne kadar elzem olduğunu son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler ile bir kez daha anlıyoruz.

Meteksan Savunma olarak uzun yıllardır haberleşme ve sensör sistemleri alanında elde ettiğimiz teknolojik bilgi birikimini insansız deniz araçları için değerlendirmekten, ARES Tersanesi ile birlikte bugün sizlere Türkiye’nin İlk Muharip İnsansız Deniz Aracı’nı sunmaktan büyük gurur duyuyoruz.

Bu platformun üzerinde yer alacak kritik elektronik sistemleri tasarlarken maksimum yerli katkı oranını gözettiğimizi ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harekat ihtiyaçlarını bütünüyle dikkate aldığımızı belirtmek isterim. ULAQ; ülkemize, mavi vatana, silahlı kuvvetlerimize hayırlı olsun.” şeklinde demeç verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal