Türk Siri Apple'a Açtığı Dava Sonuçlandı

Apple'da kullanılan Siri uygulamasında ki sesin kendi sesi olduğunu ve sesinin izinsiz olarak kullanıldığını iddia eden Yelda Uğurlu, Apple ile Nuance Communications şirketlerine açtığı dava sonuçlandı.

14.05.2018-10:45 - (Son Güncelleme: 14.05.2018-10:32) Türk Siri Apple'a Açtığı Dava Sonuçlandı

Apple cihazlarında kişisel asistan olarak hizmet sunan Siri uygulamasında sesinin kendisinden izinsiz kullanıldığını öne süren Yelda Uğurlu, sesinin kullanılmasının son verilmesine ve Apple ile Nuance Communications firmalarının basına ilan vererek kendisinden özür dilenmesine istemiyle Apple şirketine dava açtı. Mahkeme, davayı reddetti.

Ses sanatçısı Yelda Uğurlu, sesinin toplu taşıma araçlarının anonslarında kullanılacağını öngörerek Nuance Communications firması ile 2011 senesinde anlaşma yaptı. Fakat daha sonra Nuance Communications firması, sesini Apple Türkiye’ye satarak Siri uygulamasında bilgilendirmeden ve izni alınmadan sesinin kullanıldığını iddia ederek Apple ve Nuance Communications şirketlerine dava açtı.

Davalı Apple ve Nuance Communications firması sesin Yelda Uğurlu’nun sesi olmadığını, insan sesine benzer elektronik ses olduğunu öne sürerek ”Davacı, 2011 yılında imzaladığı sözleşme ile kaydedilen sesinin ‘konuşma sentezleme yazılımları’ bakımından izin vermiştir, bu kayıtlı ses birimlerinin Siri uygulamasında kullanılmış olmasını fırsata dönüştürerek haksız kazanç elde etmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, sesin Yelda Uğurlu’nun sesi olup olmadığını belirlemek için dosyayı bilirkişinin incelmesine sundu. Bilirkişi, sesin Yelda Uğurlu’ya ait olduğu yönünde rapor hazırlayarak “İddia edildiği gibi bu sadece bilgisayar sesi olsaydı ne kişiyle sözleşme yapmaya ne de stüdyo ortamında günlerce ses kaydı almaya lüzum kalırdı. Davalı Apple bu kullanımı yapmak için davacıdan izin aldığını tespit edememiştir” ifadelerine yer verdi.

Bilirkişinin hazırladığı rapora itiraz eden davalı Apple Türkiye ve Nuance Communications firmaları yeniden bilirkişi raporu alınmasını istedi.

İkinci kez hazırlanan bilirkişi raporunda Yelda Uğurlu’nun 2011 senesinde imzaladığı sözleşme çerçevesinde, davalı firmalar Apple Türkiye ve Nuance Communications Şirketlerinin sesi kullanmasında hakkı olduğu ifade edildi. Yelda Uğurlu’nun sesinin doğrudan olarak değil programla oluşturulup işlenmiş ses aracılığıyla kullanıldığı, kişilik haklarının ihlal edilmediği ifade edildi.

Nuance şirketinin vekili Eda Uğurlu ve Apple şirketinin vekili Mutlu Yıldırım Köse ise ikinci bilirkişi raporunun esas alınmasını ve davanın reddini istedi.

Mahkeme, Yelda Uğurlu’nun sesinin taraflar arasındaki yapılan anlaşmaya uygun olarak kullanıldığını bildirerek Yelda Uğur’un başvurusu sonucunda açılan davayı reddetti.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal