Türk Savunma Sanayisi Rekor İhracat Gerçekleştirdi

Türk savunma sanayisi firmaları, imzalandığı dönem Türkiye'den tek kalemde gerçekleştirilen en büyük savunma sistemi ihracat sözleşmesi olan Malezya AV8 Projesi'nde teslimatları tamamladı.

15.02.2020-16:03 - (Son Güncelleme: 15.02.2020-16:20)

Türk Savunma Sanayisi Malezya ile yapılan savunma sistemi anlaşması çerçevesinde şimdiye kadar tek kalemde en büyük ihracatını gerçekleştirdi. Bu dev satışla birlikte Savunma sanayimiz içerisinde yer alan yerli firmalar şimdiye kadar ki satış rekorlarını da egale etmiş oldu.

Savunma sanayimiz son yıllarda yaptıkları ihracatlar ile başarılarını kanıtlıyorlar. Uzun süredir yapılan çalışmalar bu yönüyle karşılığını vermeye başlıyor. Savunma sanayisi, geliştirme ve üretim aşamalarının zor olması ve uzun vadeli sonuç alınabilmesi bakımından sayılı ülkelerin tutunabildikleri bir alan. Türkiye’de bu zor alanda güçlü bir duruş sergiliyor.

Yakın zamanda Güney Kore, Filipinler ve Pakistan gibi birçok ülkeye yapılan satışların ardından bunlara da bir yenisi daha eklendi. Türk savunma sanayisi, Malezya Kara Kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturan 8x8 tekerlekli zırhlı muharebe aracı projesindeki sorumluluklarını başarıyla yerine getirerek projeyi tamamladı ve satış gerçekleştirildi.

Sadece ürün satışı değil aynı zamanda araçlar için gerekli eğitim desteğini de verecek olan Türk Savunma Sanayimiz süreçlerin tamamında üstlendiği rol ve disiplini ile titizliğiyle de örnek oluyor. Bu durum Türk Savunma Sanayisi’nin marka değerine büyük katkı sağlıyor.

İlk olarak FNSS Savunma Sistemleri AŞ'nin, Malezya Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere 8x8 tekerlekli zırhlı muharebe aracının tasarım, geliştirme, üretim ve lojistik desteğine ilişkin olarak Malezyalı iş ortağı DRB Hicom Defense Technologies Sdn Bhd. (DEFTECH) firması ile 2011'den bu yana yürüttüğü projenin sonuna gelindi.

Malezya Silahlı Kuvvetleri için 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8x8 Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı AV8'in geliştirme ve üretimini kapsayan proje için yaklaşık 600 milyon dolarlık bedelle imzalanmıştı. Bu anlaşma Türkiye'den tek kalemde gerçekleştirilen en büyük savunma sistemi ihracat sözleşmesi olması bakımından da önem arz ediyor.

FNSS'nin Pars 8x8 Tekerlekli Zırhlı Aracı baz alınarak geliştirilen araçlar, FNSS ve DEFTECH mühendisleri tarafından Malezya'da üretildi.

Proje kapsamında, teslimatları yapan Malezyalı iş ortağı DEFTECH'e sorumluluğu altındaki ürün kalemlerini ve kitleri ulaştıran FNSS, Malezya'daki desteğine ise devam ediyor. Araçların teslimatları ise bu yıl içerisinde tamamlanacak.

İkinci olarak ise Askeri ve sivil alanda kullanılan platformlar için simülatör geliştiren, bu alanda Türkiye'ye liderlik eden HAVELSAN ise söz konusu araçlar için simülatör üretme sorumluluğu üstlendi.

Türkiye'de üretilen simülatör, önce Gemas'ta bulunan Kem Syed Sirajuddin askeri tesisine kuruldu. Simülatörün, kabul testleri için son entegrasyon faaliyetleri ise sürüyor.

AV8 simülatörü 2 eğiticiden oluşuyor. Bunlardan birinde ileri sürüş teknikleri uygulanıyor. Araç 8x8 olduğu için her tekerin farklı süspansiyon sistemi ve devrilmeye karşı çeşitli önleme mekanizması bulunuyor.

Ayrıca bunlara yönelik ileri derecede sürücü eğitimleri gerekiyor. Bu eğitimler için oluşturulan büyük simülatör kabininde, gerçeği aratmayan bir sürüş deneyimi yaşatacak tüm koşullar sunuluyor.

Araçta bulunan silah, sensör ve kulenin komuta edilebilmesine yönelik olarak da daha küçük ikinci bir simülatör kabini bulunuyor. Bu 2 kabin eş zamanlı olarak kullanılabiliyor. Örneğin, birinde operatör otururken, diğerinde sürücü aynı görüntüyü, ekranı, taktik ortamı kullanarak eğitim gerçekleştirebiliyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal