Türk Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Biyoyakıt Hücresi Geliştirdi

Üsküdar Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanlarının ortak çalışması ile insan kök hücreleriyle biyoyakıt hücresi geliştirildi.

24.12.2018-21:08 - (Son Güncelleme: 24.12.2018-21:07) Türk Bilim İnsanları İnsan Kök Hücrelerinden Biyoyakıt Hücresi Geliştirdi

Üsküdar Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanlarının orta çalışması ile insan kök hücreleriyle biyoyakıt hücresi geliştirildi.

Çalışmaya Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden  Doç. Dr. Belkıs Atasever Aslan, Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden PROMER Müdürü Prof. Dr. Tunç Çatal, Sabancı Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden   Doç. Dr. Fevzi Çakmak ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Bölümü’nden Doç. Dr. Erhan Akdoğan katkıda bulundu.

Bilimsel çalışmalarda model olarak kullanılan nöral hücre hatlarından tasarlanan, yüksek elektrik enerjisi üreten ve bu enerjiyle LED ampul yaktığı ispatlanan biyoyakıt hücresi için Avrupa Patent başvurusu yapıldı.

 Biyoyakıtlar genellikle kısa süre önce yaşamış organizmalar ya da onların metabolik çıktılarından elde ediliyor. Biyoyakıtlar, petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak, yenilenebilir enerji kaynağı olma özelliğine sahip. Biyoyakıtlar içeriklerinin hacim olarak en az %80'ni son on yıl içerisinde toplanmış canlı organizmalardan elde edilmiş her türlü yakıt olarak ifade ediliyor. Türk bilim insanlarının bu başarısı, biyoyakıt teknolojileri konusunda yeni bir sayfa açıyor.

Çalışmanın partnerlerinden Doç. Dr. Belkıs Atasever Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geliştirdiğimiz model elektronik cihazlara uygulanabilmektedir. Multidisipliner ekibimizle uzun yıllardır sürdürdüğümüz bu çalışmanın başarılı bir biyoteknoloji ürününe dönüştüğünü görmek mutluluk ve gurur verici. Patent başvurusu yapacağımız diğer modelin de çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal