Türk Bilim İnsanları Dünya’nın Kara Kutusunda

Gizemlerinden ve çözüldükçe dünya hakkında önemli bilgiler sağlamasından dolayı Dünya'nın kara kutusu olarak lanse edilen Antarktika’da Türk bilim insanları çalışmalarını tamamladı. Kıtada mikroskobik canlı, taş, su, buz ve yosun örnekleri toplayan bilim insanları 15 proje üzerinde çalışıyordu.

07.03.2020-09:38 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-09:54) Türk Bilim İnsanları Dünya’nın Kara Kutusunda

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Antarktika seferinde çalışmalarını aralıksız sürdüren Türk bilim insanları kıtada yürüttükleri projeler üzerindeki araştırmalarını tamamladı.

Konuyla alakalı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bakanlığın uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleşen Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan bilim insanları, kıtayı adeta bir laboratuvara çevirdi.” ifadeleri yer aldı.

Bir yandan zorlu koşullarla mücadele eden ve diğer taraftan da canlı, yer ve deniz bilimleri alanında 15 proje üzerinde çalışan Türk ekibi, kıtanın sırlarını keşfetmek için çok sayıda numune topladı. Türkiye’nin kıtada geçici bir bilim üssü de bulunuyor. Şimdiye kadar kurulan istasyon ve merkezlerimizdeki bakım çalışmalarının ardından kalıcı bir bilim üssü kurulması hedefleniyor.

Bu kapsamda kıtada GNSS ile meteoroloji istasyonu kurulacak. Diğer taraftan Türk bilim insanları, bölgede Madrid Protokolü çerçevesinde uygun hareket ederek, çevre kirliliğine karşı azami dikkat gösteriyor ve yenilenebilir enerji kullanıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal