Teşhis Hızını 5 Dakikaya İndiren Yerli Mikroçip Geliştirildi

Türk mühendisleri tarafından kan zehirlenmesi (sepsis) ve kanser gibi pek çok hastalığa hızlı teşhis konmasını sağlayan mikroçip geliştirildi.

18.11.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 18.11.2020-12:09) Teşhis Hızını 5 Dakikaya İndiren Yerli Mikroçip Geliştirildi

Marmara Üniversitesi ile İstanbul Gelişim Üniversitesi’ndeki mühendisler, ses dalgasıyla çalışan bir mikroçip ürettiler. Yaklaşık 2 yıldır geliştirilen çip sayesinde başta kan zehirlenmesi (sepsis) ve kanser olmak üzere pek çok hastalığa hızlı teşhis konabilecek.

Geliştirilen mikroçip, üzerine konulan kan damlalarını mikro titreşimler göndererek hücrelerine ayrıştırıyor. Sonrasında ise ortaya çıkarılan RNA moleküllerinin içindeki genetik bilgi değerlendirilerek pek çok hastalığın teşhis sürecini 5 dakikaya indiriyor. Normalde bunun için 1-2 saat beklenilmesi gerektiğini de belirtelim.

DÜNYA GENELİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Elektrik Elektronik Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Alper Şişman, 1 buçuk yıl içerisinde çalışır vaziyette bir prototip ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

Dünya genelinde bu alanda çalışmaların devam ettiğini aktaran Şişman, “Bazı uygulamalarda bizimkine benzer mikroçipler de kullanılıyor ama bizim kullanacağız alanda dünya genelinde kullanılan mikroçip yok. O yüzden fikri mülkiyeti hakları için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal