Telefonu Hızlı Şarj Etmek Batarya İçin Zararlı mı?

Son yıllarda teknoloji literatürüne girmiş olan hızlı şarj etme özelliği telefon bataryaları için zararlı mı? Yoksa bir kuruntuda mı ibaret? Konuyla ilgili yapılan bir araştırma bu sorulara cevap veriyor. Detaylar haberimizde.

13.05.2020-15:59 - (Son Güncelleme: 13.05.2020-15:56) Telefonu Hızlı Şarj Etmek Batarya İçin Zararlı mı?

Son dönemde yüksek hızda şarj yeteneklerine sahip akıllı telefonlarla karşılaşmak standart bir hal almaya başladı. Bilhassa akıllı telefon üreticisi OPPO’nun cihazları bu konuda öne çıkan markalar arasında bulunuyor.

Şirketin yakın zamanda duyurduğu Ace2 modeli, tam 65W’lık hızlı şarj desteği sunuyor ve yalnızca 30 dakika sürede bataryayı tam kapasite dolu hale geliyor. Ancak bu kadar hızlı şarj sürelerinin telefon bataryaları için sağlık olup olmadığı bir araştırma konusu da oldu.

Araştırma sonuçlarına göre bir akıllı telefon 40W gücünde hızlı şarj ile şarj edildiğinde, maksimum batarya kapasitesi bir süre sonra yüzde 70'e düştüğü gözlemlenmiş. Buna karşılık 15W ile şarj edildiğinde ise aynı süre sonunda batarya kapasitesi yüzde 90'a gerilemiş.

Yani bu durumda yüksek hızda şarj, batarya ömrünü kısaltıyor. Bu bakımdan uzun bir batarya ömrü beklentisi olanların tercihlerini buna göre yapmaları gerekiyor. Bu durumda periyodik olarak telefonumun bataryasını değiştiririm diyenlerin hıza öncelik vermeleri daha isabetli olacak. Aksi takdirde sırf hızlı şarj özelliği var diye telefon satın almak bir süre sonunda gereksiz batarya sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Bakıldığında her markanın farklı standart ve büyüklüklerde şarj adaptörleri olduğunu görüyoruz. Örneğin OPPO, VOOC teknolojisinin sağladığı 65W gücüyle şarj sürelerini bir hayli kısaltmışken, Huawei'de ise bazı modellerinde 40W'lık adaptörler ile birlikte geliyor. En çok satış yapan markalarda başı çeken Samsung ve Iphone’da ise bu rakamlar daha aşağı seviyelerde kalıyor. Samsung tarafında 25W'lık şarj kitleri yer alırken, iPhone'da ise 18W şarj desteği bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal