SQL Nedir?

SQL ne işe yarar? SQL nedir nasıl kullanılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

15.05.2018-20:39 - (Son Güncelleme: 15.05.2018-20:28) SQL Nedir?

SQL (Structured Query Language), yapılandırılmış sorgulama dili diye tanımlanan bir kalıptır.

Veritabanları bir veritabanı programı tarafından okunur, düzenlenir o veritabanındaki veriler üzerinde değişiklik gerçekleştirebilir. Ancak hangi bilgide, hangi işlemin gerçekleştirilmek istediğini kullanıcının programa bildirmesi lazımdır. İşte bu hususta veritabanı programı ile kullanıcının anlaşmasına olanak sağlayan dile biz SQL diyoruz ve kullanıcının her SQL komutuyla yaptığı her türlü işleme ise “Veritabanı Sorgusu” deniyor.

SQL’u kendi içinde kolay sorgu komutları ve gelişmiş sorgu komutları olarak ikiye ayırıyoruz. Tahmin edebileceğiniz gibi biz en başta kolay sorgu komutlarını kullanmayı öğreneceğiz.

SQL dili dediğimiz vakit kullanıcıların zihninde yeni bir programlama diline geçecekmişiz gibi bir olgu yer alıyor hayır bu o derece detaylı olan birşey değil. Temeli gayet kolaydır ve sitenizdeki çoğu işlemler için gerekli olan 4 komuttur.

Biz burada tabi ki kolay sorgu komutlarından konuşuyoruz. Bunların gelişmiş durumları çok daha detaylı anlatım ve üzerinde çalışma istiyor fakat şimdilik bunlara girmeyeceğiz. Bu hususlar ilere karşımıza çıkacak olan ve o zaman gözümüze kolay gelecek olan hususlardır.

Yazdığımız SQL komutlarını nasıl çalıştıracağız? dediğinizi duyar gibiyim.

Yazdığımız SQL komutlarını veritabanı programına yollamaya yarayan php fonksiyonlarımız yer almakta mysql ile alakalı bunları göreceğiz.

Veritabanı ile alakalı haberimizin sonunda artık meseleyi kavrama kabiliyetinize bağlı olarak içeriği değiştirilebilen bir site yapımı (admin panel yönetimli), kullanıcı kayıt, giriş, kullanıcılar arası ileti gibi çoğaltabileceğimiz örnekleri gerçekleştirebiliyor duruma gelmiş olacaksınız.

Buradan anlaşılacağı gibi yazılımı yazılım yapan veritabanıdır. Veritabanı olmayan bir yazılım kullanıcı ile etkileşim (iletişim) içinde bulunamaz.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal