Sondaj Gemimiz Yavuz TSK’nın Koruması Altında Yola Çıktı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yürüttüğü gemilerden birisi olan Yavuz sondaj gemisinin yeni rotası belli oldu. Yavuz sondaj gemisi, üçüncü sondajı için yola çıktı.

18.01.2020-15:21 - (Son Güncelleme: 18.01.2020-15:12)

Doğu Akdeniz’de doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerine devam eden  gemilerden Yavuz sondaj gemimizin yeni rotası belirlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz’un yeni sondaj bölgesinin Lefkoşa-1 hattı olduğunu açıkladı.

Yavuz sondaj gemisi, yeni görevi için bugün Mersin Taşucu Limanı’ndan Lefkoşa-1 hattına hareket edecek. Yavuz sondaj gemisi, ilk sondaj çalışmasını Karpaz-1 hattında, ikinci sondaj çalışmasını ise Güzelyurt-1 hattında tamamlamıştı.

Diğer sondaj gemimiz Fatih ise ilk sondajını Alanya-1 hattında yaptı ve şuan Magosa-1 hattında ikinci sondajını yapıyor. Sismik araştırma gemimiz Barbaros Hayrettin Paşa ise Kıbrıs’ın doğusunda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam ediyor.

Öte yandan TSK tüm imkanlariyla gemilerimize koruma sağlıyor.

Yavuz Sondaj Gemisi Özellikleri

Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. Yavuz ayrıca 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.

Gemide spor ve sinema salonu, dinlenme odaları ile tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane de yer alıyor. Maksimum yatak kapasitesi 210 olan Yavuz'da çalışan Türk personel genellikle 21 günlük aralarla bir haftalık süreyle eve dönüyor. Yabancı personel ise 28 günde bir izin kullanabiliyor.

Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteli dizel jeneratörlerden karşılayan Yavuz'un 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi bulunuyor. Yapımı 2011'de tamamlanan Yavuz, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. TPAO şirketi, Ekim 2018’de gemiyi 262,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Yavuz, 20 Haziran 2019 tarihinde göreve başladı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal