Som Füzesi

Som füzesi menzili ne kadar? Som füzesi özellikleri nedir? Som füzesi ile ilgili merak edilen tüm bilgileri sizler için derledik.

03.05.2018-17:48 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-19:17) Som Füzesi

Türk Hava Kuvvetleri gereksinimleri yönünde uçakların düşman hava sahasına gitmeden ve gene düşman hava savunma sistemleri etkili mesafesine girmeden “yüksek korunaklı” hedeflerin yok edilmesi için yapılan bir füze sistemidir .

İlk olarak 2011 senesinde İzmir’de “Ceylan” filoya ait olan bir F 16’nın üstünde yer alsa da projenin başlangıç senesi 2006 olarak biliniyor. SOM haberdeki görselde de olduğu gibi “Kanat Altına” konulmaktadır.

SOM Füzesinin Özellikleri

Füze SOM – A , SOM – B1 , SOM – B2 ve SOM – J olmak üzere 4 ana konu ismi altında geliştirilmekte ve imal edilmektedir. SOM – A ve SOM – B1 in geliştirme süreçleri esnasında 2011 ve 2013 senesinde bitirilmiştir. SOM – B2 nin yanında SOM – J nin de geliştirme süreçleri sürmektedir.

SOM – A ve SOM – B1 aktif olarak F 4 ve F 16 savaş uçaklarımızda yer almaktadır.

Resmi olarak 250 kilometrenin üstünde bir mesafaye sahip olduğu açıklanmıştır. ( Kokpit Aero yazarı Muhammet Metin yazdığı bir yazıda SOM ‘ un 800 kilometrelik testleri geçtiğini söylemiştir. Kaynak olarak ise bir Tübitak Sage personelini yazmıştır. Aynı zamanda Yeni Şafak ve Hürriyet gazeteleride SOM ‘ un menzilini 800 km olarak duyurmuştur)

Anadolu Kartalı tatbikatı esnasında Antalya’dan gönderilen SOM – B1 300 km mesafede Konya ‘da yer alan atış alanındaki otobüsün camından içeri dalmıştır.

Füze, savaş uçaklarından yollanmasının ardından önce kanatlarını açar ve ardından turbo jet motorunu açarak hedefine gider.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal