ROKETSAN Milyon Dolarlık Yerli Füze Üretimi

ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar, "SOM füzesinin milyon doların üzerinde. Bu füzenin entegrasyonunu, son montajını 300 metrekare bir alanda yapıyoruz dedi.

20.04.2018-16:24 - (Son Güncelleme: 20.04.2018-16:20) ROKETSAN Milyon Dolarlık Yerli Füze Üretimi

Roketsan'dan Milyon Dolarlık Üretim

ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar, "SOM füzesinin milyon doların üzerinde fiyatı olduğunu ve bu füzenin entegrasyonunu, son montajını 300 metrekare bir alanda yapıldığını ayrıca birçok küçük firma burada görev yaptığını aktardı.

Yaşar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOBİ Zirvesi kapsamında düzenlenmesi yapılan Savunma Sanayi ve İletişim Sektörlerinde Yerlileşme Millileşme Çerçevesinde Ana Başlıklı Sanayi KOBİ Tedarik İlişkisi Paneli'nde, şirketin çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'nin savunma sanayisinde kendi insansız hava aracından kendi füzesini atan 5-6 ülke arasında yer aldığına vurgusunu yapan Yaşar, "ROKETSAN olarak tasarım ve yazılım olarak yüzde 95 yerliyiz, üretimde de yüzde 87'ye ulaştık." dedi.

Türkiye'nin artık malzeme teknolojilerinde yetkinleşme noktasına gelmiş olduğunu söyleyen Yaşar, bu kapsamda çip, paslanmaz çelik, alüminyum alaşımları, zırh çeliği, birtakım çok özel malzemelerin üretiminin olduğunu söyleyerek, bunların farklı kaynaklardan temin edilmesi durumunda üretilmesi zorunluluğu da bulunmadığını ifade etti.

Şirket olarak yurt içinde bin 958 firmayla çalıştıklarını açıklayan Selçuk Yaşar, bunların yüzde 68'inin KOBİ'lerden oluştuğunu anlattığı açıklamalarında , "1997'den beri mekanik atölyeye talaşlı imalat yatırımı yapmamaktayız. Türkiye'de birisi bir şey üretiyorsa biz onu üretmeyeceğiz. Biz tasarımcı, entegratör olalım, yüksek katma değer sağlayalım anlayışı içindeyiz. Ürettiğimiz Cirit füzesi ya da silahlı insansız hava araçlarından atılan mini akıllı mühimmat MAM-L'nin kilogramı 2 bin doların üzerinde bulunuyor. Türkiye'nin ihracat kilogram fiyatı 1,4 dolar, Ankara'nın 26 dolar." Sözlerine yer verdi. Öte yandan Selçuk Yaşar, savunma sanayisinin uluslararası pazarları hedeflemesi gerektiğini vurguladı.

Verdiği örneklere devam eden Selçuk Yaşar "İHA'lardan attığımız mühimmatlarda kullandığımız elektrik motorları var. Bunların tanesi yaklaşık 600 avro civarında. Bunları 3 yıl önce İsviçre'den almaya başlamıştık. İsviçreli firma geçen yıl ihraç izni alamadığı gerekçesini göstererek motorları bize satmadı. İstanbul'da tanıdığımız bir firmaya gidip 'bunu yapabilir misiniz' diye sorduk. '4 ayda yaparız' cevabını verdiler. 4 ayda olmadı, 14 ayda oldu fakat oldu. Önümüzdeki 3 yılda ihtiyacımız 4,5 milyon avroluk motor. Şimdi başka firmalara da veriyoruz bunu. Hatta bunu yerlileştirdik. ABD vermedi, İHA ve SİHA sahibi olduk. İsviçre motor vermedi, motor yaptık. Türkiye her şeyi yapıyor.

Bir ürünün her şeyini yapmak yerine tasarım ve bütünlemesini yapmak hedeflerimiz arasında. SOM füzesinin milyon doların üzerinde bir maliyeti var. 250 kilometreye gidiyor. Bu füzenin entegrasyonunu, son montajını 300 metrekare bir alanda yapıyoruz. Katma değerini siz hesaplayın artık. Bundan binlerce insanımız ekmek yiyor. Birçok küçük firma burada görev alıyor."

"Yerlilik oranı yüzde 80'e çıkmalı"

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’de yaptığı açıklamalarda, savunma sanayisinde son yıllarda önemli gelişme olduğunu söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayisinde yüzde 20'ler düzeyindeki yerlilik oranının yüzde 60'lara çıktığını söyleyen Özdebir, ülkenin bekası için bu oranın yüzde 80'lere çıkması gerektiğini vurguladı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal