Play Store'da Bir Zararlı Yazılım Daha Tespit Edildi

Google’ın kurucusu olduğu Android uygulama mağazası Play Store son dönemde Google’ın yeni güvenlik önlemleriyle öne çıkıyor. Ancak popüler uygulama mağazasında yer alan zarararlı yazılımlar kullanıcılarının başını ağrıtmayı sürdürüyor.

01.05.2020-13:12 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-12:53) Play Store'da Bir Zararlı Yazılım Daha Tespit Edildi

Güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yapılan bir araştırmada Google Play’de bulunan bazı uygulamalarda zararlı yazılımların gizlenmiş olduğu ortaya çıkarıldı. Birçok bilgiyi toplayan söz konusu bu zararlı yazılımlar Google tarafından Play Store’dan kaldırıldı.

Araştırmaya göre PhantomLance adlı ve daha çok Asya’daki Android kullanıcılarını hedef alan bir zararlı yazılım keşfedildi. Yazılımın pek çok uygulamanın içerisinde barındığı anlaşıldı.

PhantomLance’in arkasında adı ilk kez 2013 yılında duyulmuş Vietnam merkezli ATP32 yada OceanLotus’un olduğu belirtiliyor. Zararlı söz konusu yazılımların toplamış olduğu veriler arasında ise arama kayıtları, konum bilgileri, kısa mesaj geçmişleri, rehber, telefon modeli, işletim sistemi ve uygulama listesi gibi detaylar yer alıyor.

İşletim sistemini öğrenmek istemesinin sebebi ise versiyon farklılıklarına göre yazılmış türlerinin olması gösteriliyor. Bu sayede zararlı yazılım kendisini daha iyi optimize ederek gerekli gördüğü bilgileri toplayabiliyor.

Bu zararlı yazılımlarım 3 ayrı türü bulunuyor. Kategoriler uygulamaların sahip oldukları gelişmişlik düzeyine göre sınıflandırılıyor. Versiyon 1 uygulamalar en basitleri olurken Versiyon 3 ise en gelişmiş uygulamalar olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu bu uygulamaların ilk olarak temiz sürümleri yükleniyor ve daha sonra ise içeriğine zararlı kodlar dahil ediliyor. Bu kodlar güncelleme parçası olarak gönderiliyor ve bu sayede dikkat çekmemiş oluyor.

Nasıl Önlem Alabiliriz?

Önlem olarak ise Google Play’de yüzde yüz güvenlik sunmasa da mağaza dışından herhangi bir site üzerinden Apk uzantılı dosya yüklememeyi sayabiliriz. Telefonunuzda güvenilirliğine inandığınız bir antivirüs bulunmanız da sizin için yararlı olacaktır. Son olarak gerek Google’ın gerekse de güvenlik şirketlerinin duyurularını takip etmeniz yerinde olacaktır. Bu sonuncusunu biz sizin için yapıyor olacağız. Yeni gelişmelerle görüşünceye dek güvende kalın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal