PCR Testlerinde Kullanılan RNA Tabanlı Referans Malzeme Yerli Olarak Üretildi

Kovid-19 tespiti için PCR testinde kullanılan referans malzemeleri çeşitli bahaneler sunularak verilmeyince TÜBİTAK UME tarafından, bu malzemeler yerli ve milli imkanlarla üretildi.

09.11.2020-11:01 - (Son Güncelleme: 09.11.2020-11:23) PCR Testlerinde Kullanılan RNA Tabanlı Referans Malzeme Yerli Olarak Üretildi

Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden Kovid-19 virüsünün tespitinde PCR testleri büyük önem taşıyor. Türkiye’de bu testlerden daha kaliteli sonuç alınmasını sağlayacak bir gelişme yaşandı. Daha önce sudan sebeplerle verilmeyen referans malzemeler, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından daha kaliteli bir şekilde yerli imkanlarla üretildi.

Konu hakkında açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak, daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik” dedi.

DAHA KALİTELİ SONUÇ VERECEK

TÜBİTAK UME tarafından geliştirilen RNA tabanlı referans malzemeler ile PCR testleri artık daha kaliteli sonuç ve doğruluk payı yükselecek. Üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde de kullanılacak

TOZ VE SICAKLIĞA DAYANIKLI

Bakan Varank, muadil enstitülerden karşılaştırma yapmak amacıyla bu referans malzemeleri istediklerini belirterek, “Ancak sudan bahaneler öne sürdüler. Bu da tabii araştırmacılarımızı daha fazla motive etti. Ülkemiz laboratuvarları ve kit üreticilerinin kullanımı için bu referans malzemeleri kendimiz üretmek için proje başlattık. 3 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarımızı tamamladık. Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak da daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik” diye konuştu.

SOĞUTMA İŞLEMİNE GEREK KALMADI

Yerli olarak malzemenin en büyük artısı ise artık soğutma işlemine ihtiyaç duymaması. Böylece ülke içindeki paydaşlara dağıtımı soğutma işlemeni gerek kalmadan yapılabilecek.

TÜBİTAK UME laboratuvarlarında yapılan çalışmalar, bir altyapı oluşmasını ve teknik deneyim elde edilmesini de sağladı. Laboratuvarlar, Covid-19 virüsünün mutasyona uğraması veya başka bir virüsün ortaya çıkması durumunda yeni RNA referans malzemelerinin üretimini çok kısa bir sürede gerçekleştirebilecek kabiliyete ulaştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal