Otomobil Devleri Yenilik Peşinde

Otomobilde benzin, mazot tarih oluyor. Devir elektrik devri ancak teknolojiye bu da yetmedi. Mühendisler su ile çalışan otomobil yaptı.

15.02.2018-12:01 - (Son Güncelleme: 15.02.2018-11:29) Otomobil Devleri Yenilik Peşinde

Doğal kaynaklar süratle tükenirken, alternatif enerji kaynakları için çalışmalar da aynı hızla sürüyor. Tüm dünyada dizel otomobil kullanımı hızla düşüp, çoğu ülkede yasaklara maruz kalırken; otomotiv devleri farklı yakıt çeşitlerine yöneldi. Dünyanın önde gelen otomotiv firmaları elektrikli otomobillere yatırım yaparken; İspanyol Seat, yeni bir yakıt türü ile çalışan otomobil üretti. Firmanın ürettiği Aqualia isimli araç, atık su kullanarak yoluna devam edecek. Araç, atık sudaki biyoyakıt ayrıştırılarak elde edilen yakıt ile çalışıyor. Sudan üretilen biyoyakıt benzine göre yüzde 80 daha az karbondioksit salınımı da sunuyor. Bu, temiz enerjiye yakın bir yakıt üretimi anlamına geliyor.

AUDI DE BAŞARDI

Alman otomotiv firması Audi de genetiği değiştirilmiş bakteriler, karbondioksit ve güneş enerjisinin de katkısıyla, atık suyu sentetik yakıta dönüştürmeyi büyük ölçüde başardı. Firma sudan elde edilen enerjiyi toplayan bir e-dizel üretti. Yakıt, sistemin içerisinde su üzerinden üretilen atık enerjinin sentetik bir maddede depolanmasıyla elde ediliyor. E-dizel ve e-etanol olarak adlandırılan bu yakıtlar, önümüzdeki birkaç yıl içinde TDI ve TFSI motorlu Audi'lerde kullanılabilecek. Marka, ortakları Ineratec GmbH ve Energiedienst AG ile birlikte İsviçre'nin Canton Aargau şehrindeki Laufenburg bölgesinde yeni bir üretim tesisi açarak yenilenebilir bir kaynaktan e-dizel üretecek. Tesisin amacı her yıl yaklaşık olarak 400 bin litre sentetik yakıt üretmek. Marka daha önce de iklim dostu yakıt çalışmaları altında e-gas ve e-petrol üretme projesi başlatmıştı.


ARABALARI YAPAY ZEKA SÜRECEK

Bosch, sürücüsüz otomobillere yönelik bir yerleşik bilgisayar tanıttı. Bilgisayar, yapay zeka sayesinde makine öğrenme yöntemlerini uygulayabiliyor. Yapay zekanın, kilit trafik durumlarında veya otomobil açısından taze olan durumlarda bile sürücüsüz otomobillere önderlik sağlaması bekleniyor. Yapay zeka, araç etrafındaki tehlikeli araç dışı faliyetleri fark edebiliyor. Akıllı otomobiller, gelen aracın dönüş yapması gibi karmaşık trafik durumlarını algılayabiliyor.

SAATLE KUMANDA EDİLECEK

Otomobil teknolojisiyle akıllı ürün teknolojisi ortaklık sağladı ve arabayı da yönetebilen akıllı saat üretmeye başladılar. Nissan tarafından projelendirilen saatler, akıllı telefon uygulaması kullanan bir araca bağlanarak akıllı Bluetooth cihazı olarak kullanılabiliyor. Bununla beraber araçta bulunan telematik ile bağlantı kuran akıllı saat, araçların verimliliğinden ortalama hızına, yakıt tüketimine kadar yol boyunca analiz sunabiliyor. Aracın ve sürücünün durumunu gözlemleyen bu saatler, sürücüye anlık veriler sağlayabilecek.

OTODAN EVE TALİMAT

Japonya'da otomobiller ev araç gereçleri ile bağlantı kuracak. Panasonic ile Toyota'nın yaptığı işbirliği ile araç içinden ev aletlerinin kumanda edilmesini sağlayan proje geliştirildi. Önümüzdeki yıllarda piyasaya sunulacak yeni nesil telematik sistemler ile donatılan otomobilleri kullananlar, aracın Küresel Konumlama Sistemi'ne (GPS) bağlı olan bir uygulama ile evden ayrılmadan ev aletlerinin kapatılmasına, eve gelmeden önce aktif edilmesine olanak sağlayabilecek.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal