Nesli Tükenmekte Olan Moğol Yaban Atı Klonlandı

Anavatanı Orta Asya stepleri olan Moğol yaban atları için umut olacak gelişme ABD’de yaşandı. Dünyanın ilk klonlanan Moğol yaban atı Kurt, dünyaya getirildi.

08.09.2020-11:35 - (Son Güncelleme: 08.09.2020-11:36) Nesli Tükenmekte Olan Moğol Yaban Atı Klonlandı

Independent Türkçe’nin haberine göre, dünyanın ilk klonlanan Moğol yaban atı Kurt, San Diego Hayvanat Bahçesi'nde dünyaya getirildi.

6 Ağustos'ta doğan Kurt adlı tay, anavatanı Orta Asya stepleri olan Moğol yaban atlarının nesillerinin devamı için umut oldu.

40 YIL ÖNCE GENETİK MATERYAL DONDURULMUŞTU

Bu canlının 40 yıl önce dondurularak saklanan genetik materyalinden, dünyanın ilk klonlanan Przewalski yaban atı Kurt dünyaya geldi.

ABD'nin Teksas eyaletindeki bir veteriner kliniğinde dünyaya gelen Kurt bu türün onlarca yıl önce kaybolduğu düşünülen genetik çeşitliliğini canlandırdı.

DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA NESİLLERİ TEHLİKEYE GİRDİ

Moğol yaban atlarının doğal popülasyonu İkinci Dünya Savaşı sonrası avlanma, insan kaynaklı doğal besinlerinin yok olması ve sert kışlar nedeniyle ciddi ölçüde azalmıştı. Vahşi doğada son Przewalski yaban atı 1969'da görülmüştü.

GENETİK DARBOĞAZ’DAN GEÇİYORLAR

1899-1902 yılları arasında ve 1947'de yakalanan 12 vahşi Przewalski yaban atınndan türeyen yaklaşık 2 bin kadarıysa hayvanat bahçelerinde yaşamını sürdürüyor.

Ancak bu 12 at bir türün nüfusun boyutunda keskin bir azalmanın yaşandığı "genetik darboğaz" adlı dönemden geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal