Navigasyon

Navigasyon cihazı? Navigasyon aç? Navigasyon indir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

29.05.2018-22:28 - (Son Güncelleme: 29.05.2018-22:19) Navigasyon

Navigasyon Türkçe’ye seyir veya seyrüsefer olarak geçebilir, fakat birçok teknolojik kavram gibi bu sözcük de Türkçeleşmiş bir sözcük olarak dilimize “Yol Kılavuzu” manasında geçmiştir.

Navigasyon gidilecek yere en kısa ve hızlı biçimde varmamızı sağlayan sistemdir. Bu şekilde bir yere daha önce hiç gitmemiş olsak dahi adres sormadan, kaybolmadan kolayca varabiliriz.

Navigasyon sistemi gidilecek yeri hem ekranda harita biçiminde hem de sesli olarak talimatlar ile söyler.

Gidilecek yönü kaçırılması halinde ise yeniden hesaplama gerçekleştirerek konumunuza göre en uygun rotayı söyler.

Özetle, Navigasyon’u, bir yerden başka bir yere gitmek için en uygun yolu tarif eden uygulama olarak açıklayabiliriz.

Peki Navigasyon sistemi bu işlemleri nasıl yapmaktadır? Yani bu sistem nasıl çalışmaktadır?

İlk olarak navigasyon sitemini meydana getiren içerikleri bilmek lazım. Navigasyon sistemi üç aşamadan meydana gelir.

*Donanım

*Yazılım

*Harita

Donanım

GPS sinyallerini alarak Dünya üstündeki konumumuzu bularak ve bu bilgi ile varmak istediğimiz yere ulaşmamızı sağlayacak olan yazılım ve haritanın çalıştığı düzendir. Çoğu zaman dokunmatik ekran üstünden çalışır. PND, inCar ve Mobile versiyonları bulunur.

Yazılım

Cihazdan aldığı koordinat bilgisini harita üstünde gösteren, gene harita bilgisi ile varılmak istenen yere optimum rotayı çizerek görüntülü ve sesli komutlar veren, yani harita ile donanımı konuşturan düzendir.

Harita

Navigasyon sisteminin en önemli katmanıdır. Normal haritadan değişik olarak yolların yön ve hız bilgileri, engelleri, sınırlamaları gibi bilgilerin haricinde POI (Point of Interest – ilgi çekici noktalar) bilgilerini barındırır. Bu biçimde harita üstünde çevrede neler olduğu görülebildiği gibi adres bilinmediği hallerde bu yerlerden hedef tayini gerçekleştirilebilir.

Navigasyon sistemi; adres, ulaşım ağı sistemi, yol veri tabanı gibi değişik disiplindeki birçok bilginin güncel ve sağlıklı bir biçimde sisteme entegre edilmesi ile imal ediliyor.

Bu sayede istediğiniz varış nokta(larına)sına en kısa ve optimum yol güzergahı belirlenip, sesli ve görsel talimatlarla rahat bir biçimde ulaşmanız sağlanabiliyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal