NASA’nın Ay’a İnsanlı İniş Projesi Ertelenebilir

NASA, bilindiği üzere son 5 yıldır Ay’a Yolculuk projesi üzerinde çalışıyor. Ayda hem uzay istasyonu kurmayı hem de uydu yüzeyinde daimi bir istasyon kurmak isteyen kuruluşun çalışmaları ise çok da yolunda gitmiyor.

30.03.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-14:51)

NASA, Ay Projesi kapsamında ilk etapta ay yörüngesine Lunar Gateway isimli mini uzay istasyonu oturtmak istiyor. Ancak uzay istasyonunun tasarımında uygun olmadığı için değişiklik yapılması ve hatalı olduğu anlaşılan hesaplamalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

NASA’nın bu revizyonu için, gerekçe olarak istasyonun amaç ve görevleri gösteriliyor. Ancak uzmanlarca bu durumun planları 1 sene ileri atabileceği vurgulanıyor.

Diğer taraftan NASA’ın proje kapsamında geliştirdiği Artemis programının çok fazla eksiklikleri var. Yeterli donanım ve hazırlığa ulaşmadan yapılacak operasyonun ise çok sayıda ölümlere yol açacağı belirtiliyor. Ancak kuruluşun hızlı olabilmesi için ABD Başkanı Donald Trump’ın baskı yaptığı iddia ediliyor.

Beyaz Saray yönetimi, NASA’nın Ay’a astronot indirmesi için 2024’ü gösteriyor. 2028 yılındaysa kuruluşun Ay’a uzay üssü inşa etmesini istiyor. Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre ise 2024 yılı Trump tarafından kasten seçildi. Çünkü o tarih Trump’ın ikinci başkanlık döneminin sonuna denk gelecek. Haberde bu durumu, Cumhuriyetçilerin seçim yatırımı olarak kullanmak istedikleri belirtiliyor.

Ancak belirttiğimiz gibi, göründüğü kadarıyla Ay Projesi takvimi en az 1 sene ötelenecekmiş görünüyor. Üstelik tüm dünyaya yayılan Coronavirüs (Covid-19) salgınından en çok ABD etkilendi. Bu ortamın da NASA’nın Ay çalışmaları için gereken yüksek bütçeleleri ve yoğun çalışma ortamını oluşturmasında da sorun yaşayacağı düşünülüyor. Bu durum proje takviminin 1 yıldan çok daha fazla ertelenmesine neden olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal