NASA, Ay'a İnsan Gönderme Planını Erteleyebilir

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), son birkaç yıldır üzerinde çalıştığı projelerin başında Artemis olarak adlandırılan insanlı Ay yolculuğu programı geliyor. Fırlatma, daha önce açıklanan takvime göre 2024'te yapılacaktı. Ancak yaşanılan maddi sıkıntılardan dolayı proje 2 yıl ertelenebilir.

12.03.2020-15:13 - (Son Güncelleme: 12.03.2020-17:30)

Hatırlanacağı üzere NASA, Artemis görevi çerçevesinde 2024’e kadar Ay'a insanlı seferler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Projenin başarılı olması halinde de 2028 yılına kadar devam etmesi planlanan seferlerin ardında Ay’ın yörüngesinde bir uzay istasyonu kurulacak.

Bir aksilik çıkmaması halinde kuruluş, burasının basamak olarak kullanılarak Mars'a insanlı seferler düzenlemeyi hedefliyor.

Tüm bu hedef ve planlamalar bir tarafa, NASA Genel Denetim Ofisi’nce kuruluşun internet sayfasında bir rapor yayımlandı. Rapora göre NASA’nın Artemis programı çerçevesinde sürdürülen Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System-SLS) programında ciddi anlamda mali ve teknik sorunlar bulunuyor ve Artemis ekibi projeden çok bu sorunlarla mücadele ediyor.

Ayrıca raporda yaşanılan sorunların NASA’nın hedeflerini etkileyebileceğine dikkat çekilerek, “Uzay Fırlatma Sistemi'ni geliştirmek ve inşa etmek için ana unsur sözleşmelerinin her biri, 2 milyar dolarlık maliyet aşımlarına ve en az 2 yıllık program gecikmelerine neden olan çok sayıda teknik zorluk ve performans sorunu yaşamaktadır” tespiti yapılıyor.

Yıl Sonuna Kadar 17 Milyar Dolardan Fazla Harcanacak

İçinde bulunduğumuz 2020’nin sonuna kadar NASA Artemis programı kapsamında 17 milyar dolardan daha fazla harcama yapacak. Ancak bu bütçe, rapora göre proje için yeterli olmayacak. Zira raporda bu konuda “Ay iniş programını hızlandırmak gibi büyük bir çabanın ilk beklenenden daha zor ve pahalı olduğu kimseyi şaşırtmamalıdır” ifadeleri kullanılıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal