MİLGEM'in İkinci Gemisi TCG Büyükada’nın Bilinmeyenleri

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği savaş gemileri denizlerimizde görevlerini başarıyla yürütüyor. Türkiye kendi savaş gemilerini ve deniz savunmasındaki donanımlarını üretmek için MİLGEM (Milli Gemi) projesini yürütüyor. TCG Büyükada da bunlardan bir tanesi. İşte milli savaş gemimizin bilinmeyen

24.03.2020-16:35 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-16:50)

MİLGEM projesinin ikinci gemisi olan F512 TCG Büyükada, denizlerimizin gözcülüğünü yapıyor. Türkiye’nin denizlerdeki önemli bir gücünü teşkil eden milli gemi,27 Eylül 2011 günü denize indirildi ve 27 Eylül 2013'te yapımı tamamlandı. Hemen ardından Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilen TCG Büyükada o günü takip eden birkaç günün ardından görevine başladı.

 

TCG Büyükada, tamamlanıncaya kadar geçen süreçte konfigürasyonunda yer alan sistemlerin performanslarının değerlendirilebilmesi amacıyla gerek limanda ve gerekse de seyir halinde 230 kez testten geçirildi. Bunlar için toplamda 650 saat süre 7 bin 200 deniz mili mesafe efor sarf etti.

Milli savaş gemisinin özelliklerine değinmek gerekirse ilk olarak, gemi 99.5 metre uzunluğa ve 14.4 metre de azami genişliğe sahip. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 2 bin 400 ton civarında bulunuyor. TCG Büyükada ayrıca saatte 29 deniz mili yani 53 kilometre hız yapabiliyor.

Üzerine 10 tona kadar bir helikopterin de indirebildiği milli savaş gemisi için bu kapsamda gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanları kurulu şekilde dizayn edildi.

TCG Büyükada’nın teknik detayları ise şu şekilde: Milli gemi üç boyutlu hava ve su üstü arama yapabiliyor. seyir ve savaş durumlarında düşman unsurları tarafından fark edilmeyen küçük radarlara, denizaltılara karşı ise sonar sistemlere sahip ve ayrıca üzerinde ilave olarak elektrooptik direktörü ve atış kontrol radarı bulunuyor.

Milli Gemi üzerinde tüm bunların yanında lazer ikaz sistemi, elektronik destek sistemi, torpido karıştırma ve aldatma sistemi ile TSK net, internet ve NATO geniş alan ağına giriş imkanı sağlayan uydu muhabere sistemlerini taşıyor.

TCG Büyükada da düşman unsurlarını ve kara hedeflerine atılabilen güdümlü mermi, su üstü, hava ve kara hedeflerine karşı kullanılabilen top gibi sistemler de yer alıyor.

Diğer taraftan denizaltılara karşı kullanılan Mark 54 ve Mark 46 Mod 5 torpidolar, asimetrik tehditlere karşı kullanılan 12,7 milimetre iki stabilize makineli tüfek platformu ve güdümlü mermiye karşı savunmada kullanılan sistemler de bulunuyor.

Tüm bu yeteneklerinin yanında milli savaş gemisi üst düzey yazılım desteği sayesinde bin teması aynı anda takip edebiliyor. Bu kapsamda gemi üzerinde bulunan aktif ve pasif sensör ve silah sistemleri, yerli savunma sanayimizin öncülerinden olan HAVELSAN geliştirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal