Mayın Tarama ve İmha İçin Kullanılan Ejder Drone’ları

Babalarının yakın arkadaşları mayın nedeniyle şehit ve gazi olan Engin ve Emre Eralp, mayınları hem tespit hem de imha edebilen bir drone geliştirdi.

29.09.2020-13:25 - (Son Güncelleme: 29.09.2020-13:22) Mayın Tarama ve İmha İçin Kullanılan Ejder Drone’ları

Haber365 Özel

Günlük hayatta 2010’lardan itibaren yavaş yavaş hayatımıza giren ve kısa zamanda gittikçe popülerleşen drone’ları pek çok amaçla etrafımızda görebiliyoruz. Drone’ların askeri amaçlarla kullanılması ise 2000’lerin başında yaygınlaşmaya başladı ve geçen her yıl boyunca insansız hava araçları güncellenip yeni özellikler kazanmaya devam etti.

Başlangıçta az sayda mühimmatla kalkış yapabilen İHA’lar, zamanla drone’lar için özel olarak üretilmiş güçlü ve akıllı mühimmatlarla donatılarak operasyonlarda ve çatışmalarda kullanılmaya başlandı. Bunun dışında daha küçük drone’lar pek çok askeri amaçla kullanılıyor. Gaziantep’te gerçekleşen TEKNOFEST’te tanıtılan projelerden bir tanesi de bu amaçlardan birine hizmet edecek.

EJDER DRONE’LARININ DOĞUŞU

Babaları uzaman çavuş olan asker çocukları Engin Eralp ve Emre Eralp, şu anda üniversite öğrencisi olan iki kardeş. Babalarının yakın arkadaşlarının mayın nedeniyle şehit olmasından ve sakat kalmalarından çok etkilenene Engin ve Emre, okullarını uzatmayı göz önüne alarak bir drone geliştirmeye başladılar.

MAYINLARI HEM TESPİT EDİP HEM İMHA EDEBİLİYOR

Sahip olduğu termal kamera sayesinde yerin altındaki mayınları tespit edebilen cihaz, sadece bu kadarla kalmıyor ve tespit ettiği mayınları imha da edebiliyor. Tespit edebilmek için iki kardeşin geliştirdiği frekans modülü kullanılıyor ve mayınlara frekans dalgası göndererek tehlikenin nerede olduğu anlaşılabiliyor. İkinci aşamada aynı frekans dalgası tespit edilen mayınların imha edilmesini ve deaktif olmasını sağlıyor.

10 KİLOMETRE MENZİLİ VAR

Mevcut haliyle 80 dakika boyunca uçabilen ve 10 kilometre menzilindeki tüm mayınları tarayarak tespit edebilen cihaz için iki kardeş ‘Ejder Drones’ ismini koydu. Ejderler tespit ettikleri mayınları imha ederek, tıpkı mucitlerinin küçükken hayalini kurdukları gibi mayın nedeniyle can kaybını ve sakatlanmaları en aza indirecek.

İki yıldır üzerinde çalışılan ve 4 aydır deneme ve test aşamaları süren drone, daha fazla geliştirilebilir ve dünyada eşi benzerine rastlanmamış bir savunma aracı haline dönüştürülebilir. Böylece insan hayatı tehlikeye atılmadan, arazide yer altında bekleyen tehlikeler çok önceden tespit edilerek kolayca imha edilebilir.

BABASI ÇOK DUYGULANDI

Zorluklarle geliştirdikleri ve üzerinde çok emek harcadıkları Ejder Drone’lar hakkında konuşan mucit kardeşlerden biri, Emre Eralp şunları söyledi:  

“Büyük gayretler sonucu bu ürünü ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üzerinde çalıştığımız proje için okulumu bir dönem uzattım. Ama mutluyum, gururluyum. Belki birçok hayatı, canı kurtaracağız. Daha yolun başındayız. Çalışacağız, geliştireceğiz. İnanıyorum ki daha güzellerini yapacağız. Babam çok duygulandı, arkadaşları da çok mutlu oldu. İnşallah daha çok hayata dokunma imkânı bulacağız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal