Mars’ta Bulunan Su Kaynakları Yaşam İçin Elverişli mi?

Bilindiği gibi Mars gezegeninde tuzlu su çukurlarında su kaynakları bulunuyor. Kızıl gezegende suyun varlığı insanlık için yararlı mı? Bilim adamları konu kapsamındaki araştırmalarını tamamladı.

14.05.2020-11:21 - (Son Güncelleme: 14.05.2020-11:16) Mars’ta Bulunan Su Kaynakları Yaşam İçin Elverişli mi?

Bilim insanları, yıllardır Mars ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların büyük bir bölümü gezegendeki yaşam üzerinde yoğunlaşıyor.

Mars’ın soğuk ve son derece kuru iklimi, yüzeyindeki en küçük su zerresinin bile hemen donacağı veya buharlaşacağı anlamına geliyor.

Ancak Mars'taki suyun içinde tuz bulunsaydı, o zaman daha düşük donma sıcaklığına sahip olacak ve saf sudan daha yavaş buharlaşacaktı. Bu ihtimal, Mars'taki yaşam ihtimalini de güçlendirecekti.

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma ile, tuzlu su çukurlarının yaşam için doğru koşullara sahip olup olmadığı belirlenmeye çalışıldı. Bunu anlamak içinse Mars atmosferi modellendi.

Araştırma sonucunda, bu tür tuzlu suların muhtemelen Mars’ın yüzeyinde yaygın olduğu, gezegenin yaklaşık yüzde 40'ının kararlı, tuzlu suya ev sahipliği yapabileceği ortaya çıktı.

Fakat araştırmacılar, bu suyun sıvı desteği için kullanılamayacak kadar soğuk olması gerektiğini belirledi. Buna göre su o kadar soğuktu ki yaşam için gereken en düşük teorik sıcaklığa ulaşamıyordu.

ABD’nin Teksas eyaletindeki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nde görevli araştırma bilimcisi Alejandro Soto araştırma sonuçları hakkında ise şunları söyledi: “Dünya’daki ekstrem yaşamın bile sınırları var. Bazı tuzlardan oluşan tuzlu su, Mars yüzeyinin yüzde 40'ından fazlasında sıvı halde bulunabilir ama sadece mevsimsel olarak. Bu da Mars yılının yüzde 2'sine denk geliyor.”

Bu ise kızıl gezegendeki suyun varlığının insanlık için kullanışlı olmadığı anlamına geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal