Linux Nedir?

Kısaca Linux nedir? Linux nedir ne işe yarar? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

15.05.2018-20:56 - (Son Güncelleme: 15.05.2018-20:47) Linux Nedir?

Linux, Unix’e fikirsel ve teknik bakımdan göndermede bulunarak geliştirilmiş açık kaynak kodlu, özgür ve bedelsiz (destek hariç) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgürce çoğaltılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux adı ilk önce Linus Torvalds tarafından geliştirilen ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle açıklaması yapılan, Linux çekirdeğinden gelmektedir. Linux'un Unix ile hiçbir kod bağlantısı yer almamaktadır yani Linux'un kodları sıfırdan başlanılarak yazılmıştır.

Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux çekirdeği; Sunucu bilgisayarlar, masaüstü-dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, akıllı telefonlar, yeni jenerasyon TV'ler ve tabletler gibi neredeyse her yerde tam bir uyum içinde kullanılabilmektedir. Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı açısından ilk sırada talep görmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da yer almaktadır.

Linux; işletim sistemi değil, işletim sistemi çekirdeğidir. Linux çekirdeği, bu çekirdeği tercih eden farklı "Linux dağıtımları" tarafından kullanıcıya tam donanımlı bir işletim sistemi olarak verilirler. Bir Linux dağıtımı; Linux çekirdeği, GNU araçları, X pencere sistemi ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu beraberlii devam edebilir biçimde idare edece bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile meydana gelen bir tam donanımlı işletim sistemini açıklar.

Günümüzde Linux çekirdeğini tercih eden işletim sistemleri büyük bir kesim tarafından çoğunlukla "Linux" ismiyle anılmaktadır. Diğer taraftan Özgür Yazılım Vakfı ve farklı özgür yazılım toplulukları, bir işletim sistemi olarak Linux'dan söz ederken, GNU araç ve yazılımlarını barındırıyor olması sebebiyle "GNU/Linux" ifadesini tercih etmektedir.

GNU/Linux gelişimi açık bir biçimde olmaktadır. Bunun manası, işletim sisteminin her süreci açık biçimde web üstünde yayınlanmakta, dünyanın her bir tarafında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tespit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Bazen bu deneme süreçleri belirli bir yerde durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi verilip, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Hatalar, hemen kullanıcılar tarafından tespit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal