Kovid-19 Sonrası Dünyada Mağazalar Var Olacak mı?

Son bir senedir hayatımızda olan Koronavirüs ekonomik anlamda pek çok şeyi değiştirdi ve salgın bittiğinde her şey aynı kalmayacak. Uzmanlar salgın döneminde büyük oranda düşen mağaza satışlarının Kovid-19 bittiğinde dahi asla eski haline gelemeyeceğini öngörüyor.

18.10.2020-10:18 - (Son Güncelleme: 18.10.2020-11:08) Kovid-19 Sonrası Dünyada Mağazalar Var Olacak mı?

Haber365 Özel / Emre İliksiz

Yaklaşık bir senedir dünyanın başına bela olan Koronavirüs, 2019 yılının sonlarına doğru Çin’in Wuhan kentinde başlayarak birkaç ay için Çin sınırlarından dışarı çıkarak, tüm dünya ülkelerine yayıldı. Aylardır sokağa çıkma yasakları, maske takma zorunluğu, kalabalık ortamlarda bulunmama, evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi önlemlerle başa çıkılmaya çalışılan Koronavirüs salgını, Ekim 2020’de toplamda dünya genelinde 1 milyon kişinin ölümüne sebep oldu. 29 milyon insan ise sağlığına kavuşmayı başardı.

Koronavirüsün sebep olduğu insan kayıpları dışında verdiği büyük bir ekonomik hasar da söz konusu. Teknoloji şirketleri dışında pandemi döneminden karlı çıkan çok az sektör var. Çünkü eve kapanan insanlar, Amazon gibi çevrimiçi alışveriş sitelerini, Facebook gibi sosyal medya platformlarını ve teslimat yapan uygulama hizmetlerini daha çok kullanmaya başladılar.

PERAKENDE SEKTÖRÜ BÜYÜK DARBE ALDI

Özellikle müşterisini ayağına çeken perakende sektörü gerçekten büyük kayıplar aldı. Mart döneminde yüzde 70 oranında düşen mağaza satışları, üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hala toparlanamadı ve bu gidişle toparlanması çok uzun sürecek gibi görünüyor. Ancak perakende şirketlerini daha önemli sorunlar bekliyor çünkü eski görkemli günlerine veda edebilirler.

Salgın dönemi boyunca turizmin olmaması ve petrole talebin azalması gibi pek çok unsur dünya ekonomisini değiştirdi. Belki bunlar gelip geçici faktörler ancak mağazalara gitmek yerine çevrimiçi alışverişe yönelme alışkanlığı beklenildiğinden daha uzun sürecek. Hatta bu alışkanlık hiç bitmeyecek, azalsa bile asla mağazacıların beklediği oranlara tekrar çıkmayacak.

5 YIL SONRAKİ NOKTAYA ŞİMDİDEN ULAŞILDI

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği’nin (NetComm Suisse) hazırladığı ortak rapora göre tüketicilerin yüzde 60’ı Koronavirüs salgını ortadan kalktıktan sonra bile çevrimiçi alışverişten vazgeçmeyecek. Çünkü indirimli fiyatlardan yararlanma şansları, kargo avantajı, istediği ürüne oturulduğu yerden ulaşabilme rahatlığı kullanıcıları fazlasıyla ikna etmiş durumda. Öyle ki uzmanların geçtiğimiz yılki tahminlerine göre e-ticaretin 5 yıl sonra ulaşacağı noktaya, şimdiden ulaşıldı.

KORONAVİRÜS SONRASI NASIL OLACAK?

Türkiye, Brezilya, Çin, Almanya, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve İsviçre’deki tüketiciler arasında yapılan bu araştırmanın bir diğer önemli bulgusu da ülkemizde 54 yaş üzerindeki insanların %80’inin daha fazla çevrimiçi alışverişi kullanma başlaması.

Covid-19 sonrası dünyada artık mağazalara gitmek ve alışveriş yapmanın ekonomiye olan katkısı çok daha az olacak. Bunun yerine hâlihazırda hızla dijitalleşen dünya, Kovid 19 salgınıyla patlama yaptı. İnternet hizmeti sunmayan perakendeciler bile online sektöre adım atmak zorunda kaldı. Salgından sonra da bunun değişmeyecek olması, dijitalleşemeyen perakendecilerin Kovid-19 sonrası dünyada artık var olamayacağı anlamına geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal