Kovid-19 Hastalarının Önemli Bir Kısmı Nane Kokusunu Alamıyor

Hindistan’da yapılan yeni bir çalışma Kovid-19 testlerinde pozitif çıkmaya daha meyilli olan kişilerin önemli bir kısmının nane ve Hindistan cevizi yağı kokusunu alamadığını ortaya çıkardı.

23.10.2020-13:09 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-13:17) Kovid-19 Hastalarının Önemli Bir Kısmı Nane Kokusunu Alamıyor

Haber365

Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan Kovid-19 virüsü ile tüm dünyada aylardır mücadele ediliyor. Aşı çalışmalarını tüm süratiyle devam ettiren bilim adamları, virüsün bulaştığı kişiler üzerindeki araştırmalarını da devam ettiriyor. Yapılan son çalışmalara göre koronavirüse yakalanan hastaların bir çoğunda koku kaybına da rastlandı. Bu hastaların özellikle Hindistan cevizi yağı ve naneyi koklayamadıkları ortaya çıktı.

Koku duyusunu kaybetmenin koronavirüs semptomlarından biri olduğu biliyordu. Hatta hastaların  Vanderbilt Üniversitesi Sağlık Merkezi’nin araştırmasına göre hastaların yüzde 25’i sırf koku alamadığı gerekçesiyle sağlık merkezine başvuruyor.

KOVİD-19’LULAR HANGİ KOKULARI ALAMIYORLAR

Hindistan’da yapılan bir araştırma ise koku kaybı belirtisinin üzerine giderek yeni bulgular ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre bazı kokuları koklayamamak bir çeşit uyarı işareti olabiliyor. Bu kokular arasında nane, rezene, hindistan cevizi yağı, sarımsak ve kakule bulunuyor.

NANE VE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Araştırmaya katılanlar arasında nane ve hindistan cevizi yağı kokusu alamayanların Kovid-19 testlerinde pozitif çıkmaya daha meyilli olduğu ortaya çıktı.  Bu katılımcıların yüzde 25’i nane kokusunu alamıyorken, Hindistan cevizi yağı kokusu alamayanların oranı ise yüzde 21 olarak belirlendi.

Neden koronavürüsün koku almayı engellediğine dair yaptığı açıklamalarda Vanderbilt Üniversitesinden bilim insanları, birincil sebebin virüsün burun içinde koku alma ve koku nöronlarının kaybına yol açabilecek iltihaplı bir reaksiyona neden olması olarak ifade ettiler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal