Karapınar Güneş Enerji Sistemi, Elektrik Üretimine Başladı

Türkiye’nin uzayda görülebilecek kadar büyük olan Karapınar Güneş Enerji Sistemi’nde ilk elektrik üretimine başlandı.

28.09.2020-16:07 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-16:18) Karapınar Güneş Enerji Sistemi, Elektrik Üretimine Başladı

Son yıllarda yapılan yenilebilir enerji yatırımlarının bir parçası olan Konya’daki dünyanın en büyük güneş enerjisi tarlasında elektrik üretimine başlandı. Uzaydan görülebilen Türkiye'nin ilk tesisi olan Karapınar Güneş Enerji Sistemi ilk enerji üretimini gerçekleştirdi.

2 BİN 600 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Karapınar güneş enerjisi santrali, 20 milyon metrekare arazi üzerinde kurulu 1300 megavat güçle “tek parsel üzerinde bir yatırımcı tarafından yapılan dünyanın en büyük güneş santrali” olma özelliği taşıyor. Santral, 2 bin 600 adet futbol sahası büyüklüğüne sahip.

Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, "32 ayda burayı bitireceğiz. Buraya 1300 megavat panel kuracağız. Dolayısıyla 2023 yılının Mayıs-Haziran ayları gibi tamamı bitmiş olacak. Bittiğinde yılda 2 milyar 600 milyon kilovat saat elektrik üreteceğiz" dedi.

PANELLERİN YÜZDE 75’İ YERLİ

Santrale takılan güneş panellerinin yüzde 75'in üzerinde bir yerlilikle üretildiğine dikkat çeken Ata, "O dönemin Enerji Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın da gerçekten kişisel olarak çok önem verdiği bir proje. Çünkü bu proje Türkiye tarihinin en önemli stratejik projelerinden biri. Birincisi yenilenebilir enerjinin payını artıracak bir girişim bu. Yenilenebilir enerjinin payını artırmak demek Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının daha yönetilebilir kılmak demek. İkincisi yenilenebilir enerji teknolojilerini de milli imkanlarla yerli olarak üretilmesini hedefleyen bir proje. “ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal