İzmir’e Erken Uyarı Sistemi Kurulacak

Fay hattına kurulacak erken uyarı sistemi ile deprem daha İzmir’e varmadan 8-10 saniye öncesinden bildirilecek. Böylece doğalgazı kesme, metro ve tren hatlarını durdurmak gibi kritik öneme sahip faaliyetler uygulanabilecek.

05.11.2020-15:20 - (Son Güncelleme: 05.11.2020-15:16) İzmir’e Erken Uyarı Sistemi Kurulacak

İzmir’de gerçekleşen deprem, çok sayıda binanın yıkılmasına ve pek çok vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi Süleyman Tunç, İzmir çevresine bir erken uyarı sisteminin kurulacağını söyledi.

Fay hattı üzerine kurulacak olan erken uyarı sistemi, deprem daha İzmir’e ulaşmadan 8-10 saniyelik bir zaman kazandıracak. Kurulacak sistemle birlikte doğalgaz anında kesilecek. Ayrıca metro ve hızlı tren gibi kritik öneme sahip hizmetlere de anında haber verilecek.

İSTANBUL VE BURSA'DA KULLANILIYOR

Bir hafta içerisinde kurulmaya başlanacak oluşan sistemle ilgili Tunç, bu sistemin Bursa ve İstanbul'da da kullanıldığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"İstanbul'da kurduğumuz bir istasyon var, aynı zamanda Bursa bölgesine başka bir erken uyarı sistemi kurduk AFAD ile beraber, onunla ilgili aldığımız olumlu sonuçlar var. Dolayısıyla 3-4 koldan erken uyarıları test ediyoruz, ülkemiz için en uygun, en doğru ve en hızlı olanı seçmeye çalışıyoruz. Bu tamamen bizim kurduğumuz sensörler ile depremin merkezine olan uzaklığıyla ilişkili bir durum. Maalesef Türkiye'de ve İstanbul'da genelde faylar şehir merkezine çok yakın geçiyor. 50 kilometre gibi bir uzaklığı var. Bu da bizim 4-5 saniye gibi bir süremizin olduğunu gösteriyor. İzmir'deki bu son deprem İzmir merkezine 70-80 kilometre uzaklıkta olduğu için 7-8 saniyelik bir süre kazanmayı planlıyoruz. Ülkemizde faylar şehir merkezine çok yakın olduğu için Japonya gibi bin kilometre uzaklıktaki bir faydan deprem gelmiyor, çok daha yakından geliyor. Bu nedenle sürelerimiz çok daha kısıtlı maalesef" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal