İnternet Arama Kayıtlarından Silinmek Mümkün mü?

Kişisel veri gizliliğinin gündemde olduğu şu günlerde, kendimize ait verilerin kayıtlarını internetten silmek mümkün mü? sorusu sıklıkla araştırılıyor. Peki arama motorlarından silinmek mümkün mü? İnternet üzerinden kendimizi silebilir miyiz?

20.01.2021-17:55 - (Son Güncelleme: 20.01.2021-17:55) İnternet Arama Kayıtlarından Silinmek Mümkün mü?

Unutulma hakkı ya da internet kayıtlarından silinmeyi istemek olarak da bilinen konu hakkında İletişimci Yazar Barış Karaoğlan açıklamalarda bulundu. İnternet arama kayıtlarından nasıl silinebiliriz?

İNTERNET ARAMA KAYITLARINDAN NASIL SİLİNİRİZ?

İnternet kayıtlarından silinme hakkında bilgilendirme yapan letişimci Yazar Barış Karaoğlan şu açıklamalarda bulundu:

'Sosyal Medya kullanımının bu kadar yoğun olması ve artık bireyin dijital hafıza kayıtlarından silinmeyi istemesi, günümüzde en çok karşımıza çıkan durumlar olduğunu net ifade edebiliriz. 

Elbette her bireyin bu hakkı mevcut fakat bazı durumlarda ciddi zorluklarla karşılaşıldığını da eklemeliyiz. Bunun için öncelikle sabırlı ve kararlı olmak gerekiyor. Yani aslında uğraşmadan bir sonucun çıkmayacağını da bilmemiz gerekiyor. Uğraşalım ama nasıl uğraşacağız? 

Öncelikle kendiniz ile ilgili Arama Motorlarında bulunan haber, içerik, bilgi, fotoğraf gibi verilerin nerede olduğunun linklerini bir yere kaydetmeli ve bunlarla ilgili sitelerin sahiplerine erişmeyi denemelisiniz. Bu verilerin size ait olduğunu ve neden kaldırmak istediğinizi site sahibine iletmelisiniz. Bu en çok tercih edilen ve uygulanan yöntemdir. Çünkü bilgiler size ait olduğundan, kaldırılmasını da talep etme hakkınız mevcuttur.  

Örnek verecek olursak, size ya da ailenize ait hoş olmayan ya da istenmeyen resim, bilgi ve benzeri verileri sizin rızanız ile ya da rızanız dışında yayınlanmışsa kaldırılmasını istemeniz en doğal hakkınızdır. Ancak şunu unutmamalısınız; arama motorları bu içerikleri kaldıramaz, bu içeriklerin kayıtlarda çıkmasını engelleyebilir fakat bunun için öncelikle yayınlanan sitenin kendisinden kaldırılmasını sağlamalısınız. 

Sonrasında, arama motorlarına 'Eski İçeriği Kaldırma' talebinde bulunabilirsiniz. Bu talebi yaparken de kaldırılmasını istediğiniz içeriğin linkini karşınıza çıkan sayfaya yazmanız ve talebi arama motoru yardım merkezine iletmeniz yeterli olacaktır. Yani içerik kaldırılmışsa bu talebi rahatlıkla yaparak Arama Motorlarından size ait verileri silme talebinde bulunabilirsiniz.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal