İHA Üzerinde İHA: Sparrowhawk, Reaper’a Monte Edildi

Modern savaşlarda büyük rol üstlenen ve adeta çağın en büyük silahı haline gelen İHA ve SİHA teknolojilerinde gelişmeler devam ediyor. Son olarak General Atomics, bir MQ-9A Reaper’a Sparrowhawk monte ederek uçurdu. Peki, İHA’ya İHA yüklemek ne gibi avantajlar sağlayabilir?

30.09.2020-16:33 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-16:55) İHA Üzerinde İHA: Sparrowhawk, Reaper’a Monte Edildi

Haber365 Özel / Emre İliksiz

Geçtiğimiz günlerde karadaki hedefler için ölümcül bir tehlike olan MQ-9 Reaper’ın artık sadece karadakileri değil, havadaki hedefleri de yakın gelecekte vurabileceğini duyurmuştuk. Son testlerde bir Reaper, taşıdığı AIM-9X füzesiyle başka bir drone tarafından atılan BQM-167 füzesini etkisiz hale getirmiş ve havadan havaya füzelerin İHA’lar üzerinde çalıştığını açık bir şekilde kanıtlamıştı.

Başlangıçta az sayıda mühimmat taşıyabilen İHA’lar, artık bu cihazlara yönelik geliştirilen daha küçük ama etkili akıllı mühimmatlar sayesinde daha fazla yük taşıyabiliyor. Üstelik hız kesmeden devam eden insansız hava araçları üzerinde yapılan geliştirmelerde mola da verilmiyor. Peki, bir İHA’ya başka İHA’lar yüklenebilir mi?

Yeni yapılan testlerde bir MQ-9A Reaper insansız hava aracına, Sparrowhawk İHA’sı monte edildi ve başarılı bir test uçuşu gerçekleştirildi. Açıklama bizzat bu araçların üreticisi olan ve testleri gerçekleştiren General Atomics’ten geldi.

SPARROWHAWK İHA NEDİR?

General Atomics tarafından diğer İHA’lara monte edilmek üzere geliştirilen mini İHA Sparrowhawk, şu anki haliyle MQ-9 Reaper ve MQ-1C Gray Eagle gibi nispeten büyük İHA’lara yerleştirilebiliyor. İnsansız hava araçları için önemli bir kilometre taşı olan jet motorlu cihaz, bilgi toplamak ve keşif/gözlem amacıyla geliştirildi.  

ANA İHA İÇİN HEDEF BELİRLEYECEK

Bombalama ve saldırı amacıyla kullanılabilen Reaper gibi gövdesi geniş ve hantal İHA’lar çevik bir şekilde keşif yapamadığı için, onun yerine bu işi Sparrowhawk İHA’lar yapacak. Hedef belirleyecek, gözlem yapacak ve daha sonrasında ana İHA’dan ayrıldığı gibi görevini tamamlayıp tekrar aynı İHA’ya geri dönebilecek.

HARCANABİLİR VE FEDA EDİLEBİLİR

Harcanabilir gözüyle bakılan Sparrowhawk’ların sağlamlık açısından ömürleri diğer İHA’lara göre daha kısa ve üretimi ucuz olduğu için çatışma sırasında imha edilmesi maddi olarak büyük bir zarar oluşturmuyor. Dolayısıyla bu durum, onların uçan bir bomba olarak bile kullanılmasına bile sebep olabilir.

İHA ÜZERİNDE İHA NE İŞE YARAYACAK?

Reaper veya herhangi bir ana İHA’dan ayrı haldeyken üstlendiği görevler haricinde Sparrowhawk’lar dahil olduğu Reaper’ın sensörlerini genişletiyor, gereken insan gücünü azaltarak istihbarat, gözlem ve keşif kabiliyetlerini arttırıyor. Hâlihazırda bunları yapabilen ve potansiyelinin büyük olduğu bu mini İHA’lar savaş konseptinde gerçekten oyun değiştirecek gibi duruyor.

İnsansız hava araçları, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalardan takip ettiğimiz üzere 21. yüzyıl savaş konseptinin artık değişmez bir parçası olduğunu gösterdi. Tanklar ve hafif zırhlı araçlara kara üzerinde nefes aldırmayan İHA ve SİHA’lar karargahları ve yapıları dahi bombalayıp imha edebiliyor. Savaşlarda gereken insan gücünü en aza indiren bu teknolojilerin geliştirilmesi ve oyun kurucu adımların atılması büyük elzem taşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal