Güncelliğini Yitiren Wikipedia Konuları Yapay Zeka ile Yenilenecek

İnternet siteleri arasında aranılan bilgilere dair araştırma yapılmak istendiğinde şüphesiz akla ilk Wikipedia geliyor. Ancak içeriklerin eskimesi gibi bir sorun yaşayan internet sitesi için bir süredir çalışma yapan MIT araştırmacıları içerikleri güncelleyebilecek bir yapay zeka yazılım geliştirdi.

15.02.2020-19:42 - (Son Güncelleme: 15.02.2020-19:48) Güncelliğini Yitiren Wikipedia Konuları Yapay Zeka ile Yenilenecek

Kendisini özgür ansiklopedi olarak tanımlayan Wikipedia, bir konu üzerinde kısa araştırmalar yaparak konu hakkında temel düzeyde bilgilenmek isteyenler için önemli bir bilgi kaynağı konumunda bulunuyor.

Dileyen herkesin post açabildiği web sitesi her geçen gün daha fazla içerikle zenginleşiyor. Ancak bu noktada karşımıza çıkan en temel sorun eklenen içeriklerin bir süre sonra güncelliğini yitirebilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırılan konular üzerinde karşımıza çıkan en önemli sorun güncel olmayan bilgiler edinmek. Çünkü bu durum yanlış bilgilenmemize yola açtığı gibi site içeriklerine olan güven ve itibara da zarar veriyor. Ayrıca eklenen içeriklerin doğrulunun denetlenebilmesi de insanlar tarafından yapılması zor ve yorucu işlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Konuya çözüm arayışı olarak insanlardan oluşan bir ekibin yapması çok verimli gözükmüyor. Mesele üzerine bir süredir çalışan MIT araştırmacıları, Wikipedia üzerindeki güncel olmayan bilgileri insanların düzeltmesinin verimli olmadığını kabul ederek bir süredir, bu işi yapabilecek bir yapay zeka üzerinde çalışıyordu.

MIT araştırmacıları, çalışmalar sonucunda içerikleri güncelleyebilecek bir yapay zeka destekli yazılım oluşturdu. Makine öğrenmesi sayesinde çalışacak yapay zeka program, Wikipedi üzerindeki cümleler ve doğruluğu kanıtlanmış, güncel kaynaklar arasında karşılaştırma yapacak.

Bu ikisi arasında bir çatışma gördüğünde kelimeleri analiz edecek yazılım, silmesi ve tutması gereken içerikleri tespit edecek. Daha sonra da, cümleyi eski bilgiyi de saklayarak fakat eski olduğunu belirterek ifadeyi yeniden kuracak ve yeni bilgiyi cümleye dahil edecek.

Şimdiki haliyle kullanıma sunmaya tam olarak hazır olmayan ve geliştirme çalışmalarına devam edilen program, insanlardan doğruluk konusunda 5 üzerinden 4 puan aldı. Ayrıca gramer bakımından da puanlanan yapay zeka şu anki haliyle 5 üzerinden 3,85 puana sahip bulunuyor.

Bu yazılım üzerinde çalışıp geliştirme yapan araştırmacılar, şimdilik bunu Wikipedia üzerinde yapıyor olsalar da gelecek de Wikipedi ile sınırlandırmayı düşünmüyor. Aynı program, sahte haberleri tespit etmek gibi amaçlarla da kullanılabilecek.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal