FBI’ın Baskıları Apple’a İcloud Güvenliğinde Geri Adım Attıracak

Apple iCloud güvenliğinde FBI ile bir kez daha problem yaşamamak için geri adım atma kararı aldı. Amerikalı teknoloji devi, bulut depolama servisinin güvenlik seviyesi için yeni çözümler aramaya koyuldu.

25.01.2020-11:28 - (Son Güncelleme: 25.01.2020-11:20) FBI’ın Baskıları Apple’a İcloud Güvenliğinde Geri Adım Attıracak

Apple, sunduğu ürün ve servisler ile dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple, kullanıcılarının güvenliğini sağlamakla sorumlu ve bu konuya yönelik büyük önem vermesi ile biliniyor.

Edinilen bilgileree göre şirketin telefon verilerini iCloud’da saklarken uçtan uca şifreleme sunmayı planladığını söyledi. Öncelikle bilgisayar korsanlarını engellemek amacıyla dizayn edilen plana göre, Apple’ın şifrelenmiş verilerin kilidini açmak için artık bir şifre olmayacaktı, yani mahkeme emriyle bile istenilen verilere herhangi bir biçimde ulaşım imkanı sağlanamayacaktı.

Ancak FBI, yaşanan herhangi bir siber suç vakasında şüphenilen kişinin iPhone’una girilemeyeceği ve verilerine ulaşamayacağı için bu plana itiraz etti. Çünkü geçtiğimiz günlerde San Bernardino‘da 14 kişiyi öldürüp 22 kişiyi yaralayan Syed Farook isimli katil zanlısının iPhone kullanıcısı olmasından dolayı FBI, Farook’un verilerine ulaşabilmekte zorlanmış, Apple’a güvenliğini kırması için baskı uygulamıştı.

Apple ise kullanıcılarının gizlilik verilerini koruma prensibi gereği, bu durumun sisteminde genel olarak bir güvenlik ve gizlilik açığı oluşturabileceğinden endişe ediyor. Bu çerçevede şirket FBI’ya önce direnç gösterdi.

Ancak Apple’ın Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na daha uzun vadede direnmesi sıkıntı yaratabileceği için Apple alternatif gizlilik arayışılarına başladı.

Reuters’ın kaynaklarına göre; Apple, iCloud’un güvenliğini arttırmak için olan planlarını askıya aldı. FBI ve CIA gibi kolluk kuvvetleri ile bir kez daha sorun yaşamamak adına bu kararın aldığı iddialar arasında yer alıyor.

Bu durum tüm verilerin güvensiz olduğu veya iCloud yedeklemelerinin tamamen güvensiz olduğu anlamına da gelmiyor. Apple’ın açıkladığı gibi, iCloud Anahtarlığınız, ağ şifreleri, sağlık verileri, ödeme bilgileri ve Siri bilgileri gibi hassas veriler iCloud’da uçtan uca şifrelenmeyi sürdürecek. Ancak Apple, bu kez kolluk kuvvetleri için bir açık kapı bırakacak gibi görünüyor.

Son birkaç yıldır ABD'nin gündemini meşgul eden olay kamuoyunda da tartışılıyor. Güvenliğin, gizliliği azaltması ile doğacak sonuçlara alternatif arayışların nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal