Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ŞAHİ209 Sahaya Çıkacak

Türk savunma sanayisi, güvenlik güçlerinin gereksinimlerini mevcut teknolojilerle karşılama gayreti gösterirken geleceğin çatışma ortamına yönelik de önemli hazırlıklar yapıyor. Yerli ve milli olarak üretilen Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ŞAHİ209'un saha testlerine başarısı ise görenleri hayran bıraktı.

23.05.2018-19:17 - (Son Güncelleme: 23.05.2018-19:18)

Savunma sanayisinde güç merkezi olan devletlerin son süreçte üzerinde çalıştıkları öncelikli teknolojiler arasında "Rail Gun (Raylı Silah)" olarak da tanımlanan elektromanyetik top sistemi bulunuyor.

Günümüzde aktif olarak kullanılan klasik konvansiyonel silah ve savunma sistemlerinden kimyasal enerjiyle sevk edilen mermi, harp başlığı, roket, füze gibi mühimmatlar, hedef ya da düşman üstünde yanıcı, patlayıcı, tahrip edici etkiler yaratıyor.

Elektromanyetik top silah sisteminde ise hipersonik hızlarda merminin ateşlenmesi için barut veya kimyasal yerine elektrik enerjisiyle üretilen elektromanyetik itki aktif oalrak kullanılıyor.

Savunma sanayisinde güç merkezi olan sınırlı sayıda devlet, ateşli silahların yerini alması öngörülen elektromanyetik top sistemi üzerinde çalışma yürütüyor.

ABD, İngiltere, Çin, Almanya, Fransa ve Rusya'nın geride bıraktığımız 20 senede elektromanyetik ateşleme teknolojisine 150 dolayında AR-GE merkezinde, 5 bine yakın uzmanla yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yaptığı düşünülüyor.

Türk savunma sanayisi de bu devletlerle eş zamanlı elektromanyetik top sistemi silahı hususunda çalışıyor.

Türkiye'de ilk kez 2013 yılında yerli olanaklarla özel sektör tarafından bir örnek üretildi. Prototip, arada geçen zaman içinde geliştirilirken şu ana kadar binden fazla başarılı test atışı gerçekleştirildi.

Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemiyle 1 megajul kapasiteye erişildi. Geliştirilen sistemle çeşitli mühimmatlarla 880-2 bin 60 metre hızlarda atışlar yapıldı.

Twitter üzerinden paylaşılan videosu büyük ilgi gördü ve görenleri hayran bıraktı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal