Dünyanın En Büyük Teleskobu FAST Faaliyete Başladı

Çin‘de bulunan ve 30 futbol sahası büyüklüğündeki FAST isimli dünyanın en büyük teleskobu, 3 yıldır yapılan testler sonrasında açıldı. Dev teleskobun, uzay çalışmaları ile ilgili pekçok konuda bilim insanlarına yardımcı olacağı amaçlanıyor.

15.01.2020-14:22 - (Son Güncelleme: 15.01.2020-14:13) Dünyanın En Büyük Teleskobu FAST Faaliyete Başladı
Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde 5 yıllık bir çalışmanın ardından inşa edilen FAST teleskobu 170 milyon dolara inşa edildi. Teleskop kademeli olarak dünya genelindeki astronomların kullanımına da sunulacak. Böylece evrenin oluşumuna ilişkin gizemleri ortaya çıkarmak için güçlü bir araç görevi üstlenecek.

Saniyede 38 GB veri toplayabilen teleskop, Çin’in “gökyüzündeki gözü” olarak tanımlanıyor. Galaksilerde doğal hidrojen arayacak olan teleskop, zayıf pulsar (uzaya radyo dalgaları yayan nötron yıldızları) sinyallerini de algılayabilecek.

Öte yandan teleskop, Uzayda yaşam araştırmalarına da yardım edecek. Projenin baş mühendisi Jiang Peng, teleskobun gelecek iki-üç yıl içinde bazı önemli bilimsel keşiflere imza atmasını umduklarını söyledi.

Pekin Üniversitesi’ne bağlı Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Li Kejia, söz konusu teleskobun bilinmeyen yıldızların ortaya çıkarılmasında ve hatta dünya dışı yaşam arayışlarında büyük işler başarabileceğini vurguladı.

Radyo teleskoplar, elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor. Fast Teleskobu, 3 yıllık test sürecinde 102 yeni pulsar tespit etti.

Pulsar (Nötron) Yıldızı Nedir?

Pulsar ya da atarca, "kalp gibi atan" anlamına gelmektedir. İngilizcede "kalbin atması" anlamına gelen "pulsate" kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal