Coronavirus Dolandırıcılarından Nasıl Korunabiliriz?

Bankalararası Kart Merkezi, (BKM) son günlerde artan siber saldırılara ve dolandırıcılığa karşı uyarılarda bulundu. Coronavirüs salgını sonrası hastalıkla ilgili insanların zaafları ve anlık hatalarından faydalanılarak vatandaşları gasp etmeye çalışan bu dolandırıcılardan korunmak için neler yapabiliriz?

11.04.2020-13:39 - (Son Güncelleme: 11.04.2020-13:15) Coronavirus Dolandırıcılarından Nasıl Korunabiliriz?

BKM’nin bu soruya karşılık vermeye çalıştığı cevap sizi bu tarz saldırılardan korumada yardımcı olacaktır. Öncelikle Coronavirus salgınıyla daha da artan İnsanların korku, endişe, merak gibi duygularını istismar eden dolandırıcılar Coronavirüs için bağış toplama, sahte siteler üzerinden hijyen ürünleri satma gibi yöntemler kullanıyor.

Bankalararası Kart Merkezi yaptığı açıklamada; dolandırıcıların telefonla ya da sahte sosyal medya hesapları üzerinden kart sahipleri ile iletişime geçerek; faiz indirimi, borç öteleme gibi birtakım vaatlerde bulunarak kredi kartı bilgilerini istediklerini belirtti.

Konuyla alakalı çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen kuruluş kullanıcıları ayrıca internet kullanırlarken de dikkatli olmaları gerektiğini dolandırıcıların sahte internet sitelerine yönlendirerek, şifre ve kişisel bilgilerini çalabileceklerini kaydetti.

Ayrıca yine dolandırıcılar sahte siteler üzerinden maske, eldiven, dezenfektan, kolonya vb. ürünlerin satışını yaparak, şifre ve kişisel bilgilerinizi talep edebiliyorlar.

Başka bir yöntem olarak hırsızlar söz konusu salgını fırsata çevirmek için yardımseverlik duygularını istismar ederek sosyal medya üzerinden “yardıma muhtaç kişiler var”, “acil yardım fonu oluşturuldu” gibi söylemlerle bağış toplama çağrısında bulunuyorlar.

 

Siber Güvenlik Uzmanları ise kullanıcılara ve vatandaşlara dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanların güvenlik tedbirlerini maddeleştirerek belirtmek gerekirse alınabilecek önlemler şu şekilde:

Size gelen e-posta ve mesajlardaki linkleri kontrol etmeden tıklamayın. Güvenli olduğunu bilmediğiniz bir linkse tıklamayın.

Coronavirüs ile ilgili sahte sitelere, kampanyalara ve reklamlara karşı dikkatli olun. Şüpheyle yaklaşın.

Coronavirüs salgınına yönelik yapmak istediğiniz bağışlarınızı doğrudan devlet kurumlarına yapın.

Banka veya devlet kurumlarından yapıldığı öne sürülen aramalarda arayan numaranın doğruluğunu internetten teyit edin. Kurumsal firmalar belli başlı numaralar kullanırlar. Kullandığınız bankaların iletişim numaralarına boş bir anınızda bir göz atın.

Şifrelerinizi, kişisel ve finansal bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Bankanız sizden böyle bir talepte bulunmayacaktır.

İki adımlı doğrulama özelliğini destekleyen internet sitelerinden alışveriş yapmayı tercih edin. Böylece bilgileriniz birilerinin eline geçerse bile erken müdahale edebilme imkanınız olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal